Mielipiteet

Ipa, Nalu ja hypoteesi

Opiskellessani Turussa kävin usein ulkoiluttamassa kummitätini koiria Ipaa ja Nalua. Kummitätini oli työskennellyt sairaanhoidon opettajana ja oppilaskodin johtajana TYKS:in mäellä. Kerran hän oli tavatessamme hyvin vihainen ja sanoi käyneensä haukkumassa lääkärin, joka oli hoitanut hänen jalassaan ollutta haavaa, joka ei tahtonut parantua. Lääkäri oli edellisen potilaan jälkeen käsiään pesemättä ryhtynyt hoitamaan tätini jalkaa, joka tätini mielestä tästä syystä tulehtui.

Helsingin Sanomat (16.5.) kertoi vastaavasta, vakavammasta tapauksesta Tampereelta. 21-vuotias nainen oli selkäydinpuudutuksen yhteydessä saanut bakteerin, joka aiheutti aivokuoleman. Syytettynä oleva anestesialääkäri oli toimenpiteen yhteydessä ainoa, jolla ei ollut suu- ja nenäsuojusta. Kaiken kaikkiaan kysymyksessä piti olla vain polvileikkaus.

Tieteellisen teorian kehittämisen kuvaamisessa on käytetty esimerkkinä Wienin synnytyssairaalan nuorta lääkäriä Ignaz Semmelweisia. Sairaalassa oli 1840-luvulla kaksi synnytysosastoa. Kuolleisuusero osastoilla oli huomattava. Kukaan ei kyennyt esittämään syytä eroon. Kun Semmelweisin kollega kuoli, huomasi Semmelweis, että kollegan ruumiinavauksen tulokset muistuttivat lapsivuodekuumeen uhreja. Semmelweis teki oletuksen (hypoteesin): lääkärit ja lääketieteen opiskelijat, jotka tekivät usein ruumiinavauksia ennen synnytysosastolle menoa, veivät mukanaan jotakin, joka aiheutti heidän osastollaan suuren kuolleisuuden. Toista osastoa hoitivat kätilöt. Semmelweisin ehdotuksesta kädet pestiin ja desinfioitiin ennen osastolle menoa ja vuoden loppuun mennessä kuolleisuus laski 18 prosentista 0,19 prosenttiin.

Nykyään ei kukaan epäile pienen pienten eliöiden vaikutusta taudinaiheuttajina. Joitakin vuosia sitten sairaaloissa oli kuitenkin niin kiire, että Semmelweisin opit unohdettiin ja laskettiin, että niin ja niin monta potilasta kuoli, kun sairaanhoitajat eivät ehtineet puhdistaa käsiään. Onneksi kummitätini ei ollut enää näkemässä sitä. Ipa ja Nalu, tai kuten sairaanhoidon opiskelijat niitä kutsuivat, Himo ja Halu, elivät elämänsä onnellisina loppuun asti ilman tulehduksia.

Timo Helin

Forssa


Uusimmat

Fingerpori

comic