Mielipiteet

Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen työskentelyn pitää olla ammattimaista taloyhtiön ja osakkaiden hyväksi

Julkisivusaneeraukset ovat isoja panostuksia. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Julkisivusaneeraukset ovat isoja panostuksia. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Monessakaan taloyhtiössä ei istu pelkästään maallikoita, vaan eri yrityksissä ja organisaatioissa työskenteleviä tai työskennelleitä ammattilaisia ja asiantuntijoita.

Heidän tietotaitonsa saattaa olla korkeampi kuin isännöitsijän, jota kuitenkin pidetään as.oy:ssä ammattilaisena.

Julkisivusaneerauksiin uppoaa taloyhtiöiltä suuri rahasumma. Siksi hallituksen on perehdyttävä hankkeisiin ja ottaa niistä myös vastuu.

Julkisivuhankkeiden kilpailutuksessa saattavat yritykset – varsinkin tiukassa markkinointitilanteessa – antaa tarjouksissaan ihan kovia hintoja. Väitän, että halvalla ei saa hyvää.

On paneuduttava tarjousten sisältöön ammattilaisten avulla ja arvioitava, mikä on taloyhtiön kannalta parasta. Ostajan on arvioitava, mitä korjaamista on järkevä tehdä, missä järjestyksessä, millä hinnalla ja millä tuotteilla.

Yritykset eivät aina tiedosta, kuka taloyhtiössä tekee päätökset ja käyttää rahaa.

Yritysten markkinoinnista menee osa hukkaan siinä, että viestit kohdistetaan vain isännöitsijälle. Tuosta viestinnästä menee suurin osa suoraan silppuriin, koska isännöitsijä on kiireinen ja taloyhtiön hallituskin on autuaan tietämätön.

Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen työskentelyn pitää olla ammattimaista. Järkevä yhteistyö on sitä, että molemmin puolin pyritään tekemään asioita taloyhtiön ja ennen kaikkea osakkaiden hyväksi.

Onko isännöitsijä toimitusjohtaja, projektipäällikkö vai asioiden hoitaja? Kaikkia näitä. Hallitus johtaa, yhtiökokous päättää ja isännöitsijä huolehtii. Talossamme tämä toimii.

Eri taloyhtiöiden isännöitsijät voisivat tehdä yhteistyötä. Olisi suuri apu saneerauksissa.

Esim. Turusta on saatu hyvin myönteisiä tuloksia. Se taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajien vapaamuotoinen yhdistys. Perustettu vuonna 2008. Klubin nykyinen puheenjohtaja ja perustaja on Mika Artesalo. Jäseniä on n. 250. Jäsenmaksua ei peritä. Miksei myös Forssassa?

Uusimmat

Fingerpori

comic