Mielipiteet

Iskelmät ja niiden esittäminen – Kehitys on mennyt melko käsittämättömään suuntaan

Mikkiin tarttuu monenlaista laulajaa. Kuva: Markku Tanni
Mikkiin tarttuu monenlaista laulajaa. Kuva: Markku Tanni

Eläkkeellä ollessani on ollut aikaa katsella ja kuunnella tv:n musiikkiohjelmia. Vaikka en ole ollut iskelmäalan ammattilainen, voin kuitenkin laulunopetuksen alalla elämäntyöni tehneenä ja useita iskelmälaulajiamme opettaneena esittää henkilökohtaisen mielipiteeni päivittäin kuultavista ja laulua sisältävistä musiikkiohjelmista. Niin kuin klassisen taidemusiikinkin alueella on kehitys mennyt melko käsittämättömään suuntaan kevyenkin musiikin alueella.

Iskelmämusiikista keskustellessani olen havainnut, että suurella osalla aikuisista ja varsinkin iäkkäämmällä väellä on samanlainen käsitys kuin allekirjoittaneella. Onkohan nuorempi polvi henkisesti niin paljon meitä korkeammalla tasolla, että se kokee nykyisen suurilla sähkölaitteilla ja valtavalla hyppimisellä ja vääntelehtimisellä tehostetut esitykset nautittaviksi?

Se iskelmien esitystyyli, jota Olavi Virta, Henry Theel ja muut entiset iskelmälaulajat silloisia selkeitä tekstejä ja mieleen jääviä melodioita esittivät, on varmaankin edelleen suomalaisille mieluisampaa kuultavaa kuin nykyinen metelöinti.

Nykyinen tyyli on tietenkin ulkomaisten esimerkkien mukaista ja ehkä nuoriso jotenkin pystyy nauttimaankin siitä. Se tuntuu kylläkin ihmeelliseltä, koska nämä nykyisin taustalla metelöivät sähkökitarat, monenlaiset lyömäsoittimet ja kalistimet saavat aikaan sellaisen metelin, ettei näistä yleensä käsittämättömistä teksteistä saa mitään selvää.

Sävellykset myös ovat yleensä niin persoonattomia, ettei niillä taida olla mahdollisuuksia pitempään elämään. Tämä sama ongelma koskee kyllä myös nykyistä klassista musiikkia.

Nykyisen iskelmämusiikin esittäminen ei välttämättä laulutaitoa näytä edellyttävänkään ja jos ääntään paljon nykyisellä tavalla joutuu käyttämään, on mahdollista, että menettää siitä loputkin. Nykyään useilla esiintyvillä ja tunnetuilla viihdemusiikin esittäjillä tuntuu kuitenkin olevan hieno ääniaines, mutta sen esittelemiseen nykyinen iskelmämusiikki ei anna juuri mahdollisuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic