Mielipiteet

Islamin tuntijoita nimimerkillä?

Wikipedian mukaan muinaiskirkkoslaavi eli muinaisbulgaria on vanhin slaavilaisen kirjakielen muoto. Sen kehittivät 800-luvulla veljekset Kyrillos ja Methodios. Olettaisin näin ollen, että Halla-aho on muinaiskirkkoslaavin asiantuntijana on ainakin lähempänä islamia kuin nimimerkki James.

Bulgaria vapautettiin pahimman islamin eli osmaanien kourista 1877-1878 nk. Turkin sodassa, johon osallistui myös Suomen kaarti, joka kunnostautui varsinkin Gornyi Dubnjakin taistelussa. Huomionosoituksena tästä keisari Aleksanteri II antoi sille kunnianimen Vanhan kaartin pataljoona. Tämän sodan peruja on tunnettu marssi ”Oi kallis kotimaa”, joka tunnetaan myös nimellä ”Suomen kaartin paluulaulu”. Sen alkusanat kuuluvat ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää…”

Omien tiedostojeni 92.485 sukulaisesta löytyy myös Turkin sodan sankareita, joiden (lähemmät) sukulaiset kävivät muutama vuosi sitten Bulgariassa näille pystytetyllä muistomerkillä. Heitä kuuluu pidetyn kuin piispaa pappilassa ja kerrotun, että Bulgaria on ikuisesti kiitollinen suomalaisillekin, jotka olivat mukana vapauttamassa maata osmaanien (islamin) ikeestä. Myös bulgarialainen tuttava kertoi tänä 140-vuotismuistovuonna huomioidun erikoisesti suomalaisia.

Osmaanit ovat sittemmin häipyneet historian hämärään mutta tilalle on tullut vähintään yhtä suuri uhka Turkin muodossa. Islami kolkuttelee jälleen Euroopan porteilla.

Simo Salomaa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic