Mielipiteet

Isoja huolenaiheita, sairastamisen kustannukset ja lähikoulujärjestelmän romuttaminen Forssassa

Talsoilan koulun tulevaisuus on vaakalaudalla. Kuva: Tapio Tuomela
Talsoilan koulun tulevaisuus on vaakalaudalla. Kuva: Tapio Tuomela

Koska olen 70-vuotias ja minua varmaankin tullaan syyttämään tämänkin lehden sivuilla liian vanhaksi vaikuttamistyöhön (vrt. Konosen kolumnit), aioin silti jatkaa yhteisten asioiden hoitamista ikärasismista huolimatta. Me elämänkokemuksista viisaat seitsemänkymppiset osaamme vielä ajatella ja haluamme vaikuttaa asioihin.

Viime aikoina olen miettinyt kahta asiaa:

Reumaliiton tekemän tutkimuksen mukaan 36 prosenttia pitkäaikaissairaista kokee pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset melko tai erittäin suurena rasitteena kokonaistaloudelliseen tilanteeseensa. Sairastamisen kustannukset ovat monelle liian korkeat. Suomessa on liian korkeat lääkemaksut, joihin en pysty suoraan vaikuttamaan Forssan valtuustossa, mutta asia, johon voin suoraan vaikuttaa, on terveydenhuollon asiakasmaksut. On nimittäin erittäin ikävää, että 18 % sairaista on tinkinyt muista menoista kuten ruoasta ja heistä 10 % on jättänyt menemättä terveydenhuoltoon, koska rahaa ei ole ollut.

Nämä luvut ovat niin suuria, että kysynkin, voiko Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä pienentää asiakasmaksuja tai jopa jättää ne kokonaan perimättä? Lakikin antaa tähän mahdollisuuden siten, että asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää kokonaan perimättä asiakasmaksulain 11 § 1 momentin mukaisesti. Voiko tärkeään asiakaslähtöiseen kysymykseeni vastata joku Hykyn hallituksen jäsen?

Toinen forssalainen huolenaihe on kouluverkko, jota on kudottu jo vuosikausia. Vastustin monitoimikeskusta, koska tiesin, mihin myönteinen päätös monitoimikeskuksesta tulee johtamaan: taloudelliset ja lähikouluhuolet alkavat. Valtuuston varapuheenjohtaja Emmi Lintonen, myös monitoimikeskuksen vastustaja, moneen kertaan piti puheita valtuustossa ja kirjoitti tämänkin lehden palstalla mm. ”Jos monitoimikeskus rakennetaan, romutamme lähikoulujärjestelmän Forssassa. Kalliin monitoimikeskuspäätöksen jälkeen muitakin kouluja kuin Kuhala ja Tölö joudutaan yhdistämään ja lakkauttamaan niin, että saamme monitoimikeskukseen oppilaita, koska ikäluokat tulevat pienenemään Forssassa.”

Monikaan ei tätä kehitystä uskonut eikä välittänyt lähikouluverkon romuttumisesta, kun monitoimikeskuspäätös tehtiin. Oli täysin selvää, että kalliin monitoimikeskuspäätöksen jälkeen joudumme ikävien asioiden eteen ja joudumme karsimaan kovalla kädellä lähikoulujamme.

Kasvatus- ja sivistyslautakunta merkitsi viime kokouksessa tiedoksi kouluverkkoraportin, jonka mukaan Talsoilan koulu lakkautetaan samana syksynä, kun monitoimikeskus valmistuu.

Monitoimikeskuspäätökselle vihreätä valoa näyttäneet valtuutetut olivat sitä mieltä, että monitoimikeskus olisi kaikille forssalaisille oppilaille paras koulu tulevaisuudessa ja Forssan kaupungissa vetovoimatekijä. Ovatko monitoimikeskuksen kannattajavaltuutetut edelleen tätä mieltä? Talsoilan koulun vanhemmille pitää nyt vastata eikä työntää päätä pensaaseen ja odottaa aikaa kuntavaalien jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic