Mielipiteet

Israelin ja palestiinalaisten konfliktista – Jännitteet ja väkivalta olivat seurausta viikkoja kestäneestä vihaan yllyttämisestä

Israelin sotilaita. Kuva: ABED AL HASHLAMOUN
Israelin sotilaita. Kuva: ABED AL HASHLAMOUN

Toista viikkoa jatkuneet taistelut Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen – Hamas ja Islamilainen Jihad – päättyivät perjantain 21.5. vastaisena yönä, josta uutisoitiin eri suomalaismedioissa. Näkyvimpänä osana sitä oli terroristien ampumat 4350 rakettia Israelin siviilikohteisiin tappaen 12 israelilaista ja Israelin puolustusvoimien vastaiskut eri sotilaskohteisiin Gazassa, joissa sai surmansa noin 200 Hamasin aktivistia sekä 25 komentajaa. Lisäksi terroristien ampumista raketeista putosi runsas 600 Gazan alueen sisäpuolelle aiheuttaen vahinkoa omalle siviiliväestölle. Terrorijärjestöjen ilmoittamia tietoja ei voi rinnastaa Israelin puolustusvoimien luotettavuuteen. On suhtauduttava epäillen Hamasin terveysministeriön uhrilukuihin, joiden mukaan 248 palestiinalaisesta 66 oli lapsia. Jälkikäteen on toistuvasti selvinnyt, että lukumäärät ovat liioiteltuja ja Hamasin taistelijoita on merkitty siviiliuhreiksi, jopa lapsiksi.

Suomalaisen median tämän konfliktin uutisointi käynnistyi Jerusalemissa alkaneista mellakoista, joiden taustaksi uutishuoneet löysivät helposti tarjolla olleen narratiivin, jossa Israelin valtio yhteistyössä arabeihin vihamielisesti suhtautuvien juutalaisten siirtokuntalaisten kanssa olivat häätämässä kuutta arabiperhettä pois Jerusalemin Sheikh Jarrahin kaupunginosassa sijaitsevista kodeistaan ilman syytä, mutta kuitenkin oikeuden päätöksellä. Media on levittänyt tätä valetta lähes jokaisessa nykyistä konfliktia koskevassa uutisessaan, vaikka mediatalojen toimituksissa on täytynyt olla toisesta näkökulmasta tietoisia toimittajia. Mikä on totuus?

Kyseessä on juutalaisten v. 1876 Sheikh Jarrahin alueelta ostamasta ja siitä saakka yksityisomistuksessa olleesta rakennuksesta, josta juutalaiset häädettiin Jordanian vallattua laittomasti Itä-Jerusalemin juutalaisnaapurustot 1948 Israelin itsenäisyyssodassa. Jordania miehitti laittomasti Itä-Jerusalemia v. 1967 ja antoi juutalaisilta riistämänsä asunnot arabivuokralaisille. Kuuden päivän sodan jälkeen Israelin otettua Itä-Jerusalemin haltuunsa Jordanialta arabiperheet saivat jäädä asuntoihin sillä edellytyksellä, että eivät aiheuta rakennuksille vahinkoa ja maksavat vuokran, kuten Jordanian miehityksen aikainen vuokrasopimus edellytti. Kuitenkin palestiinalaisperheet ovat rikkoneet vuokrasopimuksensa jättämällä vuokrat maksamatta ja saatuaan tämän johdosta häädön kieltäytyneet poistumasta rakennuksesta.

Palestiinalaiset ovat tehneet tästä poliittisen mediasirkuksen, vaikka mitään siirtymistä ”Israelin omistukseen” ei tapahdu, koska Sheikh Jarrahin kiista ei koske palestiinalaisten omistuksessa olevaa omaisuutta eikä myöskään Israelin valtiolle kuuluvaa. Kyseessä on yksityisessä juutalaisomistuksessa oleva rakennus, jonka vuokralaiset eivät ole suostuneet kunnioittamaan vuokrasopimusta eivätkä omistajan laillisia vaatimuksia.

Ajatus siitä, että edellä mainittu vuokrakiista sytytti Gazan kriisin, on naurettava. Jännitteet ja väkivalta oli seurausta viikkoja kestäneestä vihaan yllyttämisestä. Ramadanin aikana PLO ja Hamas alkoivat yllyttää palestiinalaisia pyhään sotaan. Sen seurauksena Jerusalemin kaduilla tapahtui sairaalahoitoa vaativia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan ja al-Aqsa moskeija, muslimien pyhä paikka, muuttui sotanäyttämöksi, johon varastoitiin aseita, kiviä ja bensiinipommeja. Toivottavasti Egyptin välityksellä syntynyt tulitauko Israelin ja Gazan palestiinalaisryhmien välillä kestää, jota erityisesti siviiliväestö rajan molemmin puolin haluaa.

Fingerpori

comic