Mielipiteet

Itämeri saastuu, entä Välimeren muovikuorma!

Muovijätettä kertyy tonnikaupalla. Kuva: Pekka Rautiainen
Muovijätettä kertyy tonnikaupalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Espanjan kaunis Costa de Almeria eli Almerian ranikko sijaitsee 200 km Malgasta itään/koilliseen. Paikka on tunnettu 12 kilometrin Roquetas de Mar -hiekkarannasta kuten myös mini-Hollywoodista Sierra Nevadassa, jossa Clint Eastwood filmasi Sergio Leonen johdolla lähes kaikki westerninsä kauniissa Andalusian maisemissa.

Almerian alueelle saavuttaessa silmään pistää kasvihuoneiden valtava määrä yläilmasta käsin. Tämä tuntuu uskomattomalta, muovin alle on peitetty 300–400 neliökilometriä maata toisin sanoen 30 000 – 40 000 hehtaaria muovia. Kun katteet on uusittava väliajoin, niin tätä muovimäärää ei kierrätetä niin kuin pitäisi ja suurin osa hautautuu hiekkaan ja siitä huuhtoutuen Välimereen, vaikkakin aurinkopäiviä on yli 300 vuodessa (sadepäiviä 25).

Miksi sitten näin pääsee käymään eikä sanktio pelota laisinkaan? Onko niin, että tämä hyväksytään hiljaisuudessa, kun tehoviljely on alueen tärkein tulolähde? Matkailu tulee hyvänä kakkosena. Tuotannosta 75 prosenttia tulee meille Pohjois-Eurooppaan, tomaatit, paprikat, kurkut ja muut vihannekset. Euroopan suuret sisäänostajat pitävät huolen, että saadaan halvempaa ruokaa tämän kustannuksella. Viisikymmentätuhatta Afrikan pakolaista tekee tämän työn saamatta juuri mitään korvausta.

Edellä mainittu muovijäte on melko niukasti esillä mediassa, kun otetaan huomioon, että hiekassa on metrikaupalla kerroksittain muovia.

Suomen päästöt ovat noin promillen eli yhden tuhannesosan maailman päästöistä. Kyllä meidän poliitikot siitäkin löytää asian tynkää, hyvä niinkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic