Mielipiteet

Itsenäisyys, yhteistyö vai kimppaan?

Nuo kysymykset ovat vallinneet mieliämme ainakin 3-4 vuotta. Itse olin mukana samanlaisissa neuvotteluissa Tammelan seurakuntakodilla jo muutama vuosi sitten, kun ensimmäisen kerran yhdistymisistä puhuttiin. Mikä sitten olisi paras tai parempi vaihtoehto? Pohdittavaa riittää seutukuntamme seurakunnissa.

Tammela vetäytyi heti alkuvaiheessa yhdistymisneuvotteluista. Forssa, Humppila, Jokioinen ja Ypäjä, meillä mietitään, mikä olisi viisain ratkaisu.

Olen ollut nyt muutaman kauden valtuuston puheenjohtajana. Säästökohteita olemme miettineet ja muutamia toteuttaneet. Muutokset, korjaukset ja toiminnan pyörittäminen vaatii niitä kuuluisia euroja. Mistä vielä voi säästää? Mutta miksi pitäisi miettiä niitä asioita? Olemmehan aina pärjänneet itsenäisinä ja pärjätään edelleen. Tästä muutama henkilö on varmaankin eri mieltä ja saa ollakin. Totean vain että moni pienempikin seurakunta tulee toimeen, kuin meidän oma seurakuntamme.

Kokoontumisia on suunniteltu ja yhden seurakunnan mallia on esitetty asian valmistelijan taholta. Olemmeko valmiit muuttamaan “kimppaan” toistemme kanssa? Muutama tilaisuus on vielä tulossa ennen lokakuun päätösten tekoa. Yhteistoimintaa on kokeiltu, eipä ole saanut mielestäni tuulta purjeisiin sekään. Miten sitten onnistuisi yhteiselokaan? Haluammeko liittää toimintamme toisten kanssa? Miten käy Humppilan, Jokioisen tai Ypäjän ns, pienten seurakuntien ison seurassa, tuleeko mieleen lapsuus ja isoveli- tai isosiskoasetelma? Näitä asioita olen mielessäni pohtinut. Varmaan joku muukin.

Lähes 21 vuotta olen ollut Ypäjän seurakunnan jäsenenä ja mukana toiminnassa. Olen saanut olla kirkkovaltuustossa jäsenenä ja nykyisin jo muutaman kauden puheenjohtajana. Olen nähnyt ja kokenut Risto Ahdin, Vesa Rastan, Juhani Routasalon, Erkki Vappulan menneet toiminnankaudet ja nykyisen kirkkoherramme Vesa Parikan nykyisen kuluvan kauden, jonka soisin jatkuvan mahdollisimman pitkään. Työntekijät ovat osittain vaihtuneet, mutta seurakuntamme on säilynyt ja mielestäni tulee säilymäänkin itsenäisenä ja edelleen uudistuvana seurakuntana kohti tulevaisuutta.

Tulemme pärjäämään siinä kuin monet kaltaisemme pienet seurakunnat pärjäävät itsenäisiä ja toimivina yhteisöinä. Seurakuntana johon on hyvä liittyä ja käydä omassa kirkossamme kuulemassa Jumalan sanaa oman kirkkoherran puhumana ja laulaa virsiä Luojamme kunniaksi oman kanttorin säestämänä. Kokoontua yhteisiin tilaisuuksiin ja kerhoihin. Käydä oman seurakunnan päiväkerhossa, rippikoulussa ja vielä vanhanakin oman seurakunnan tutun ja turvallisen diakoniatyöntekijän järjestämässä kultaisen iän kerhossa.

Näissä ajatuksissa ja tunnelmissa tulen ainakin itse toimimaan nyt ja tulevaisuudessa, myös kirkkovaltuuston lokakuisessa kokouksessa äänestän Ypäjän itsenäisen seurakunnan puolesta. Tähän kirjoitukseen joku varmaan sanoo että “vahvaa tekstiä”. Tämä tuli nyt kirjoitettua ja julkaistua. Jokainen tietää nyt minun mielipiteeni tässä päivän polttamassa keskustelun aiheessa

Keijo LeppänenKirkkovaltuuston puheenjohtaja Ypäjän seurakunta

Uusimmat

Fingerpori

comic