Mielipiteet

Järvifosfori, aikamme nikotiini

Rehevöityminen vaivaa vesistöjä.

MTK:n Kari Aikio kertasi 14.10. olleessa kirjoituksessaan kaikkia niitä hyviä asioita, joita me kuluttajat ja myös maanviljelijät kirjoituksen mukaan arvostamme. Olen hyvin iloinen siitä, että jaamme arvomme näin yksimielisesti.

Aikion luettelemat arvot ovat oikeat, mutta valitettavasti vain puhetta, teot puuttuvat. Tosinkin voisi olla, tavoitteiden eteen täytyisi tehdä joitain konkreettisia toimia, pelkkä kieltäminen ”en se minä ollut” ei riitä. Itämerestä sekä järvistä mitatut veden muutokset perustavat tieteeseen ja siitä johdettuihin pitoisuus arvoihin sekä seurantaan. Meillä ei ole tiedossa tarkempaa ja parempaa tapaa todeta muutoksia vesistöissä. Maatalouden sekä jäteyhtiöiden päästöjä valvoo ELY. Aika hampaattomasti se sen tekee.

Kun Kari Alkio sanoo, että käytetyt lannoitteet menevät vain ja ainoastaan kasvien tarpeisiin, on se mielipide, tosin väärä sellainen ja perustuu yhden miehen väitteeseen. Monet muistavat, kuinka tupakkateollisuus kielsi tupakoinnin aiheuttamat haitat vuosikymmeniä, kunnes tuli seinä vastaan. Sen jälkeen tupakkateollisuuden puolustus oli se, että yleisen tietämyksen ja kokemuksen mukaan ei voi olla terveellistä vetää myrkkykaasuja sisäänsä. Oma syysi siis! Nykytilanteen uusine tupakkalakineen tiedämme.

Parantuminen alkaa ongelman myöntämisestä ja faktoihin perehtymällä, tämä metodi voisi toimia myös MTK:n tapauksessa. Keskittäkää voimavarat todelliseen muutokseen, olkaa rehellisiä ihmisille, joita edustatte ja ennen kaikkea itsellenne. Ohjatkaa ja kannustakaa jäseniänne tuotantoon, joka ei rasita luontoa ja vesistöjä kuten nyt. Epäreilua on myös se, että väärästä ruuan tuotantotavasta kärsivät ulkopuoliset, samoin kuin Envorin tapauksessa.

Historiaa ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voimme vaikuttaa. Marlboro-mies ratsasti keuhkosyövän saattelemana vehreille niityille ja Pekka Puska todisti, että ilman läskin syöntiä voi pärjätä.

Suomalaiset ostavat mieluummin suomalaista ruokaa, mutta sen tuotannon on kestettävä kriittinen tarkastelu. Ongelmat eivät katoa kieltämällä.

Exempli gratia – Esimerkin vuoksi

Uusimmat

Fingerpori

comic