Mielipiteet

Jätetään marjat sitten metsään mätänemään

Jäävätkö marjat metsiin poimijapulan vuoksi? Kuva: Juhani Salo
Jäävätkö marjat metsiin poimijapulan vuoksi? Kuva: Juhani Salo

Monet joilla ei ole oikeastaan paljonkaan tietoa paikallisista asioista ovat ottaneet tiukasti kantaa marjanpoimijoiden ym. asiaan.

Nyt näyttää siltä, että tonneittain ilmaisia ja huipputerveellisiä elintarvikkeita jää mätänemään metsiin ja pelloille. Suomalaisille ei sellainen työ kelpaa, koska olosuhteet ole tarpeeksi hyvät, vaikka metsämarjojen myyntitulot ovat verottomia.

Se tulee tietämään suomalaisten marjojen loppumista kaupoista ja monien tilojen ja alan yritysten lopettamista tai konkurssia. Se korvautuu tietenkin tuonnilla, johon Suomella ei olisi nyt mitenkään varaa.

Kysyn vaan, että millä maatilalla ja yrityksillä on varaa majoittaa hotellitason majoitusta pariksi kuukaudeksi vuodesta marjanpoimijoille? Missä syrjäkylillä se on edes mahdollista?

Kuka on valmis maksamaan suomalaisista marjoista ja elintarvikkeista sellaisen hinnan, jonka tällainen lisäkustannus aiheuttaa? Isänmaallisuus loppuu heti kaupan kassalla.

Kun täällä joudutaan kilpailemaan baltialaisten, puolalaisten, venäläisten ym. halpatyömaiden kanssa samoista tuotteista. Ainoa keino on haalia tänne juuri näiden maiden kansalaisia, joille täkäläinen palkkataso on todella hyvä.

Saati sitten thaimaalaisia, jotka tulevat toiselta puolelta maapalloa ja silti heille se on erittäin kannattavaa. Heille asumisen tasokin on täysin riittävä.

Sadat maahanmuuttajat odottelevat toimettomina vastaanottokeskuksissa, mutta miksi heille ei anneta tilaisuutta saada itse ansaita rahaa? Pelkkä järjestelykysymys, mutta Suomessa mahdoton.

Monet vaativat metsien suojelua ja harrastavat liikkumista luonnossa ja kuntopoluilla ja kehuvat miten tärkeää luonto on omalle psyykelle, mutta jos pitäisi mennä sinne töihin oikein rahan edestä, niin eipä kiinnosta. Ei edes seikkailumielessä.

Monilla campingalueilla tyydytään aivan nurkumatta hyvinkin vastaaviin olosuhteisiin ja asumaan vaikka teltassa ja ollaan valmiit jopa siitä maksamaan, mutta tässä kohdin tuli raja vastaan.

Kaikki sen alan työnantajat maksavat palkkaa kerättyjen määrien mukaan, joten mistään palkkojen polkemisesta ei ole kyse, mutta se edellyttää ahkeruutta. Asia on täysin eri, kuin siivoustöissä.

”Onneksi” meillä on varaa maksaa tekemättömästä työstä, vaikka sitä olisi runsaasti tarjolla. Kreikka – perässä tullaan jo muutenkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic