Mielipiteet

Joe Bidenin valinta vahvistuu vaiheittain

Presidentti Donald Trumpin kannattajia osoittamassa mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa lauantaina. Kuva: epa08879743
Presidentti Donald Trumpin kannattajia osoittamassa mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa lauantaina. Kuva: epa08879743

Yhdysvaltain vuoden 1787 perustuslaki on puhunut. Marraskuussa valitut vaalikollegion jäsenet täyttivät maanantaina osavaltioiden pääkaupungeissa äänestyslippunsa. Se oli varsinaisten vaalien jälkeen seuraavaksi pisin askel uuden presidentin valinnassa.

Maanantai oli tärkeä päivä, mutta vain seremoniaalisesti. Tiedetään, että Joe Biden sai taakseen selvästi enemmän valitsijoita kuin Donald Trump.

Sellaista sekaannusta ei saada aikaan edes Trumpin aikojen viime henkäyksiä haukkovassa Amerikassa, jotta tulos enää mihinkään muuttuisi.

Jonkinlainen hämminki on todennäköistä. Vaalikollegioiden jäsenillä on periaatteessa itsellään perustuslain takaama lopullinen päätösvalta siitä, ketä äänestävät. Tätäkin oikeutta on rajoitettu useimmissa osavaltioissa, mutta periaate on yhä se ikiaikainen: presidentin ja varapresidentin valitsevat osavaltioittain valitut ansioituneet kansalaiset.

Vielä ennen Bidenin virkaanastujaisiakin tulokseen palataan kongressin yleisistunnossa 6. tammikuuta. Siellä vaalikollegioiden äänet lasketaan ja ilmoitetaan tuloksesta, vihdoin lopullisesti.

Kaiken pitäisi olla enää vain muodollista, mutta nyt tilanne poikkeaa rajusti aikaisemmista valintaprosesseista.

Väistyvä presidentti Donald Trump on vain vaivoin ja lähinnä käsittämättömyyden rajoja hiponeissa sivulauseissa suostunut myöntämään tappionsa.

Edelleen hänen tukijoidensa tarkoituksena on kiistauttaa kaikki mahdollinen ja etenkin mahdoton. Väitteet vaalivilpeistä ja epäselvyyksistä on kuitenkin ammuttu yksi toisensa jälkeen alas.

Oikeusteitsekin on noussut seinä eteen. Korkeimman oikeuden tuomarit ovat ottaneet käsiinsä politiikasta riippumatonta tuomiovaltaa, joka heille kuuluu.

Moniportainen järjestelmä antaa edelleen pelitilaa Trumpille ja hänen kiihkeille kannattajilleen.

Trumpin tapa tehdä politiikkaa on tullut jäädäkseen. Hänellä on luja ote republikaanisesta puolueesta, mutta merkittävä osa arvovaltaisista republikaaneistakin myöntää Joe Bidenin selvän voiton. Enää Trumpinkin pitäisi, mieluiten ymmärrettävästi.

Uusimmat

Fingerpori

comic