Mielipiteet

Joenpalolle, Jokiselle ja Räsäselle

”Usein asiat ovat niin, miltä näyttävätkin”, otsikoi Ilkka Joenpalo kolumninsa Forssan Lehdessä juhannuspäivän aaton aattona.

Vain omassa, luontoa matkivassa onomatopoeettisessa kielessämme aatollakin voi olla aatto. Siinä demokratiaa voi uhata demokratia, kirjoittaa taas Jyrki Jokinen lainaten Jussi Halla-ahon puhetta.

Kolmas aatonaaton kirjoittaja, Päivi Räsänen, ottaa aseekseen Raamatun ja Jumalan sanan. Sen pidemmälle hänkään ei enää politiikan satiirien kirjoittajana kykene jumalan kuvia, ihmisiä, tutkaillessaan.

Jyrki Jokisen motiivi yhteiskuntatieteitten tohtorina on kieroin. Hän pyrkii jakamaan perussuomalaista puoluetta vuohiin ja lampaisiin. Jussi Halla-aho on älykäs ja osaava mutta Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari eivät kokoomuslaiselle kelpaa.

Aivan sama näytelmä nähtiin kesällä 2017 Jyväskylän kokouksen jälkeen, jolloin puheenjohtaja Orpo koki puolueen jakautuneen arvoiltaan, yhden yön aikana, myös normatiivisesti kahtia. Se on oudointa mitä tiede tuntee.

Sininen puolue kelpasi hallitukseen, halla-aholaiset saivat mennä. Nyt perussuomalaiset ovat maan selvästi suurin puolue gallupeissa. Syyllistä ja syntipukkia haetaan kaikesta muusta, mutta ei omasta toiminnasta, omasta puolueesta.

Ilkka Joenpalo hakee syyllistä medioistamme, sopulilaumasta Mauno Koivistoa avuksi hakien. Rinteen lausumia media tulkitsee valheellisesti. Samalla hän on lopettanut eduskunnan kyselytuntien katselunkin. Ilkalle on nyt tärkeää selvitellä ja suunnitella, ennen kuin rupeaa höpsäämään, hän kirjoittaa. Eläkeläisenä on aikaa myös merimiestarinoillemme.

Päivi Räsänen käyttää näiden rinnalla ”Jumalan vanhurskaita säännöksiä”, jossa jokainen ihminen on arvokas. Hänen kirjoituksessaan tämä arvo, Räsäsen maailmankuvasta poikkeava ihminen, on kuitenkin osattu piilottaa taitavasti. Pride-tapahtuma näyttäisi jakavan meidät vuohiin ja lampaisiin myös Räsäsen tulkinnassa.

Raamattu lyömäaseena on kulttuurissamme tutumpi kuin Jyrki Jokisen käsitteet ”populistinen retoriikka”, ”yksisilmäisyys”, ”faktoja hylkivä”, ”äänestäjän tunteisiin vetoava” tai ”oman edun tavoittelu” ja ”maahanmuuttovastainen sanoma”. Hän kuitenkin ”hyväksyy”, tai ei pidä suorastaan rikoksena, äänestää perussuomalaisia. Hänelle Halla-aho on älykäs ja asiansa perusteleva poliitikko.

Mutta ne muut. Orpon tapaan heidät on saatava ulos puolueesta, jotta se olisi se sama ”sininen puolue”, joka kelpaa kokoomuksen hallitukseen. Hajota ja hallitse on edelleen mukana, mutta ei niin jumalia ja medioita osoitteleva, kuin Räsäsen ja Joenpalon vuodatuksissa. Siellä kun syyllisiä haettaessa, jumalia ja medioita osoiteltaessa, vastassa on aina ”ei kukaan”.

Uusimmat

Fingerpori

comic