Mielipiteet

Johtajuudesta ja päätöksenteosta

Rationaalisuus tarkoittaa ”järjen” käyttöä päätöksentekoon tunteiden, vaistojen ja tradition sijasta.

Hyvään päätöksentekoon kuuluu myös tunteiden huomioon ottaminen, miten huolehdimme ja kohtelemme yhteiskuntamme vähäosaisia ja heikommin toimeen tulevia, esim: mihin riittää rahat; ruokaan vai lääkkeisiin?

Alueemme kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila on mainostanut kolumneissaan pääministeri Juha Sipilän vahvaa johtajuutta.

Sirkka-Liisa varmaankin tarkoittaa tällä vahvalla johtajuudella sitä härkäpäisyyttä ja peräänantamattomuutta, jolla ajetaan maamme suurinta uudistusta kuin käärmettä pyssyyn bolshevistisella rauhallisuudelle. Hanketta yritetään runnoa eteenpäin, vaikka lähes puolet kansasta vastustaa ja asiantuntijat nostavat mustaa kämmentä ylös. Eikö tällainen perustavaa laatua oleva hanke pitäisi saada aikaan jonkinlaisella parlamentaarisella konseksuksella niin, että se kestää isältä pojalle ja yli vaalikausien?. (nykymittauksella hallituksen tuki hankkeelle noin 33–35 % )

Jotain hyvääkin tässä! Hienoa että alueemme keskustalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila on ilmaissut puolueensa vastaisesti hyvin argumentoimansa kriitiikin maakuntamallin heikkouksista ja uhista etenkin Hämeen ja Forssan osalta.

Toivottavasti Sirkka-Liisa säilytät rehellisen linjasi ja kunnioitat äänestäjäkuntaasi äänestämällä eduskunnassa SOTEa vastaan, tätä rehellisyyttä me äänestäjät kunnioitamme Sinussa Sirkka-Liisa.

Rationaalista ajattelua mielestäni olisi toiminta, jossa pyritään purkamaan ja madaltamaan hallintoa ihmiset huomioiden, eikä rakentamaan uusia hallinto tasoja ja himmeleitä, jotka palvelevat enemmän tai vähemmän puolueiden päämäärien puolesta, voivat toimia jopa hiipuvien poliittisten tähtien turvakoteina.

Lean ajattelu voisi olla hyvä alusta uudelle ajattelutavalle myös valtionhallinnossa. Diplomi-insinöörinä pääministeri Juha Sipilä tuntee Lean -filosofian ja tietää sen laajat mahdollisuudet ja edut hallinnossa mutta tässä kohdin taitaa rationaalinen päätöksenteko pettää ja traditio maakuntahallinnon ikihaaveesta vie voiton 🙂

Markku Kaleva


Uusimmat

Fingerpori

comic