Mielipiteet

Joka asialla on aina kaksi puolta

Makasiini jakaa mielipiteet. Kuva: Lassi Puhtimäki
Makasiini jakaa mielipiteet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Keskustelu Makasiinirannan nimikkomakasiinista on taas alkanut, ties kuinka monennen kerran. Kyse on Forssan parhaalla ja arvokkaimmalla alueella olevasta vanhasta tyhjästä makasiinista, joka tarpeettomana ja vailla järkevää käyttöä seisoo jököttää keskellä Forssan kauneinta keskustaajamaa. Rakennus ja sen ympäristö ei enempää esittelyä kaipaa, sillä makasiinin ja ympäristön tietää ainakin jokainen forssalainen.

On helppo vaatia sen säilyttämistä, kun ei omista kyseistä rumilusta, eikä siinä ole kiinni yhtään euroa omaa rahaa. Mutta ääni kellossa muuttuu ja vaatimukset loppuu, jos omistaa kyseisen suojelukohteen tontteineen taikka vain osia siitä.

Kyseisen tontin arvoksi on sen ostohetkellä laskettu jotain, mutta, kun ei sitä tiedä, on vain arvailtava, että aikamoinen rahasumma siinä on kiinni rakennusliikkeen varallisuutta ja liike on yhtä kuin henkilö, jonka nimen mukaan rakennusliike on saanut nimensä. Hän on aikoinaan sijoittanut siihen rahojaan saadakseen varmuuden, että voi toteuttaa alueen rakentamisen kunnialla loppuun asti.

Makasiinin remontointikustannuksiksi on arvioitu kaksi miljoonaa euroa. Kuluja tulee joka vuosi, vaikka ei tekisi mitään. Pääomaa on kiinni ja kiinteistöveroakin pitää maksaa. Kattokaan ei ole ikuinen, koska aika kuluttaa, joten maalaus tulee uusia vähintään 10 vuoden kuluessa. Ehkä seiniäkin pitää putsata ja maalata.

Kyseinen makasiini liittyy toiminnaltaan Finlaysonin kehräämön toimintaan, jonka rakennukset ja maapohjan Forssaan kaupunki osti 3.7.1982 allekirjoitetulla kauppakirjalla. Kauppakirja löytyy kirjani Kehräämö, kutomo ja tehtaan väki sivuilta. Summa oli senaikaisen mittapuun mukaan valtava ja uskon, että kyseisten rakennusten kunnossapitoon tarvitaan yhteiskunnan rahoja, joten eiköhän olisi viisainta luopua makasiinin suojelusta ja antaa yrittäjälle mahdollisuus ja rauha jatkaa toimintaansa ilman makasiinin aiheuttamia velvoitteita ja rahanmenoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti