Mielipiteet

Joka vanhoja muistaa, sitä...

Otsikosta huolimatta antavat eräät viime viikon lehtiuutiset aiheen seuraavaan:

Olin 70-luvun alussa Kotiseutuyhdistyksen sihteerinä, kun Matti Aaltonen oli puheenjohtajana. Kutsuimme Lounais-Hämeen kuntien edustajat palaveriin, jonka aiheena oli ”Kappeeraiteisen” säilyttäminen. Yhdessä sovittiin, että siitä pyritään huolehtimaan. Eipä kulunut aikaakaan, kun kaupunki tarvitsi tonttimaata, ja ”lipesi” sopimuksesta. Olisikohan Forssalle ollut jotain hyötyä, jos pääteasema olisi nyt Forssa! Kirjoitin muuten silloin ensimmäisen kannanottoni Forssan Lehteen!

Vuosikymmenien aikana tehtiin Yhtiönkadun jatkeesta ja Kartanonkadusta kummastakin puolisen tusinaa konsulttien suunnitelmaa, jotka maksoivat satoja tuhansia markkoja. Vuosikymmenien ponnistelujen jälkeen toinen raukesi, mutta Kartanonkatu toteutettiin muutamalla miljoonalla eurolla. Tuloksena oli väylä. jota on paikkailtu, mutta tulos ei ole vieläkään kovin häävi.

Nyt ollaan taas varaamassa määrärahaa uusiin uljaisiin suunnitelmiin, joilla houkutellaan tai pakotetaan kulkijat jälleen muuttamaan kulkureittejään!

Katujen suunnitteluun ja rakentamiseen käytetyillä miljoonilla olisi esim. Ruostejärven siirtolan kunnostuksen tehnyt moneen kertaan. Kun näihin kahteen suhtautui kriittisesti, tuli leimatuksi vähäjärkiseksi, riidanhaluiseksi uudistuksia vastustavaksi mustamaalaajaksi.

Kolmisen vuotta sitten tapahtuneeseen ”kansainvaellukseen” kriittisesti suhtautuneet saivat uudet kansainvälisemmät nimikkeet; fasisti, äärioikeistolainen ja rasisti.

Tuon hallitsemattoman maahanmuuton seurausten jäävuoren huippu on nyt noussut otsikoihin ja voi aiheuttaa taas uusia ongelmia. Joka tapauksessa tuo liike on aikaansaanut satojen miljoonien kustannusten lisäksi myös vuosien henkiset paineet tuhansille maahanmuuttajillekin!

Kun 90-luvulla ihmettelin, minne ja miksi kaupungista hävisi syntymän ja kouluun tulon välisenä aikana luokallinen lapsia, todettiin, että sehän on vain hyvä, kun koulu- ja päiväkotikustannukset pienenevät. Nyt lapsia pitäisi saada lisää!

Monenlaisia muitakin mielenkiintoisia muistoja on, mutta palataan niihin sitten, kun on ”reikäleipien ja härkäviikkojen” ajat, jollei ennen sotia luotu ”tietokonejärjestelmäni” sitä ennen kaadu!

J.K. Kiitos Forssan Lehdelle markettien piha-alueen väistämisvelvollisuuden selvittelystä! Asiasta on KO:n päätöskin. Havaintoni mukaan kymmenisen prosenttia noudattaa pykälää ja ihmettelee, jos joku vanha äijä tuppaa oikealta eteen! Tuskin kukaan noudattaa 10 km:n nopeusrajoitustakaan. Merkki johtaakin mielestäni vain välinpitämättömyyteen!

Rauhallista, siunattua joulun aikaa!

Pentti Kaunisto

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti