Mielipiteet

Joku roti

Tämä on selvää ja suoraa: opposition toimenkuvaan kuuluu istuvan hallituksen toimien arvostelu. Mutta joku roti siinäkin olisi syytä säilyttää.

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen roimi sunnuntaikolumnissaan (FL 6.9.) tähän tapaan: ”Kieltämättä hätkähdin, millaisella vasemmistolaisella luokkataistelun hengellä pääministeri Sanna Marin syyllisti kilpailukyvyn kanssa kamppailevaa metsäteollisuutta ja julisti kuuden tunnin työaikaa.” Kuuluuko tässä Grahn-Laasosen oma, persoonallinen ääni vai kaikuuko taustalta puoluetoimiston viestintäosaston äänekäs sanelu?

Kerrataanpa vähän. UPM ilmoitti sulkevansa Kaipolan paperitehtaansa. Siinä yhteydessä pääjohtaja Jussi Pesonen julkaisi avoimen kirjeen, jossa arvosteli Suomessa harjoitettua teollisuuspolitiikkaa. Tutkijoiden mukaan osa Pesosen väitteistä ei osunut aivan kohdalleen.

Pääministeri Sanna Marin vastasi Pesosen kritiikkiin Ylen haastattelussa ja kysyi, onko tehtaan lopettaminen ja työntekijöiden irtisanominen Suomessa helpompaa kuin esim. Ruotsissa ja Saksassa. Samalla hän kyseenalaisti kannattavan tehtaan sulkemisen juuri nyt, koronan aiheuttaman talouskriisin keskellä.

On äärimmäisen kovaa ja kärjistävää poliittista retoriikkaa puhua luokkataistelusta, jos tai kun pääministeri esittää kysymyksiä, jotka voisivat juolahtaa kenen tahansa kansalaisen mieleen.

Vastikään todettiin, että presidentilläkin on sananvapaus. Kai sama koskee myös pääministeriä? Vai onko niin, että suuyritysten tekemät päätökset ovat kaiken yhteiskunnallisen keskustelun yläpuolella ja kriittisen arvioinnin ulottumattomissa?

Sanna Marinin johtama hallitus on joutunut ottamaan valtiolle summamäärin velkaa, jotta talouden elvyttämiseen ja yritysten hengissä pitämiseen tarkoitetut tuet saataisiin maksetuksi. Kyllä on luokkataistelukin muuttunut 1970-luvusta, jolloin siitä viimeksi kuulin puhuttavan!

Grahn-Laasonen on ympännyt samaan sumaan myös kuuden tunnin työajan. Jos tahallisesta väärinymmärryksestä jaettaisiin palkintoja, SDP:n aloite työajan lyhentämisestä olisi vahva voittajasuosikki. Aloite on julkisuudessa väännetty päiväkohtaisen politikoinnin esineeksi, vaikka kyse on pitkälle tulevaisuuteen asetetusta tavoitteesta.

Grahn-Laasosen hurskaan toivomuksen mukaan ”nyt pitäisi laittaa ideologiat sivuun ja etsiä yhteinen suunta…” Koskeeko vaatimus kaikkia puolueita ja kaikkia poliitikkoja vai pelkästään vasemmistoa?

Jos poliittisesta päätöksenteosta puhdistetaan ideologiat ja muut periaatteet, voimme yhtä hyvin siirtyä pysyvästi virkamieshallituksiin ja kutsua ex-kansliapäällikkö Erkki Virtasen ensimmäiseksi pääministeriksi.

Politiikka pois politiikasta ja verot valtion maksettavaksi! Sekö on Grahn-Laasosen ja kokoomuksen linja?

Fingerpori

comic