Mielipiteet

Jorinaa koronasta – Miksi tarvittavia toimenpiteitä ei päätetä heti ja saada käytäntöön?

Koronarajoituksia on Suomessa veivattu pitkään. Kuva: Mauri Ratilainen
Koronarajoituksia on Suomessa veivattu pitkään. Kuva: Mauri Ratilainen

Hiukan alkaa rauhallisemmallakin sällillä nyppiä. Mitä mieltä olla maan hallituksesta, joka pelkästään viikon miettii sitä, voidaanko todellisessa epidemian uhkatilanteessa rajat nyt naapurimaihin valvotusti lopultakin ihan oikeasti sulkea? Tulee totisesti Urho Kalevaa ikävä! Toki Kekkosen Suomi ja aika olivat täysin eri lukunsa, mutta nyt tehdään kylmästi laskelmoiden politiikkaa seuraavia vaaleja peläten tilanteessa, jossa päätös – helppo tai vaikea – olisi pitänyt jo tehdä, nyrkkiä pöytään lyöden tahi ei! Pelissä kun on tämän maan kansalaisten henki ja elämä, ei sen enempää eikä vähempää!

Eri alojen ihmiset kertovat mediassa hyvin kirjavasti perustellen sitä, miten on edelleen täysin välttämätöntä päästä Viroon tai Ruotsiin. Venäjästä ei hiiskuta oikein mitään. Muille maille mennään (tai tullaan) työn perässä, tai esim. perhesyistä. Ei edes vitsinä viitsisi muistaa noita viinarallikuskeja tai nuuskanmällääjiä. Mutta kun tähän yksinkertaiseen maalaisjärkeeni ei sitten millään mene mikään itse kunkin oman henkilökohtaisen terveyden edelle. Ollako siis terve työtön vaiko työllinen sairas? Jo nyt Viro selvästi huonommassa tautitilanteessaan nokittelee ja pohtii vastatoimia Suomelle. Mihin se kansojen veljeys unohtui?

Kuulin juuri pari päivää sitten tuttavaltani (puhelimessa) tarinaa Ruotsissa asuvan tyttärensä perheen altistumisesta ja sairastumisesta koronaan: Äkillistä väsymystä, lihassärkyä, päänsärkyä, kuumetta ja jo mitättömän pienenkin ponnistelun jälkeistä kovaa hengästymistä. Tuota arkea heillä, nuorehkoilla ja perusterveillä ihmisillä, on kestänyt jo neljä viikkoa! Mistään flunssasta ei siis kannata enää edes mielikuvissa puhua.

Tätä kirjoittaessani maan hallitus tuli jälleen kerran esiin kabinetistaan ja kertoi laatimistaan kiristyksistä nyt voimassaoleviin eri rajoituksiin, joita täsmennetään myöhemmin. Paljasjalkaisena hämäläisenä – hitaana pidettyä – alkaa suorastaan raivostuttaa näiden vaaleissa valittujen ”päättäjien” (en kannata mitään puoluetta) munattomuus, kädettömyys ja saamattomuus. Mikä siinä oikein on, ettei selviä tosiasioita nyt tässä vaiheessa epidemiaa jo kertakaikkiaan myönnetä ja todeta, että tarvittavat toimenpiteet pitää päättää heti ja saada käytäntöön myös? Mutta kun se perustuslaki ja ettei vain joku pahoita mieltään.

Lukuisat terveysalan nimekkäät ammattilaiset ovat jo pitkään perustelleet ja odottaneet päättäjien reagointia todellisessa hätätilassa. Turhaan.

Ja sitten vielä tämä EU:n rokotteiden yhteishankinta. Niinpä! Yksi Saksa kun sekin vain – hupsista heijaa – osti ohi muiden jäsenmaiden omaan lukuunsa vähän enemmän noita. Miten on sitten meidän pienempien maiden rokotteiden saannin laita? Kas sitä kun eivät enää tiedä nuo ammattilaisetkaan!

Ihmettelen vain vielä lopuksi niitä monia arjen ”sankareita”, jotka vähät välittävät turvaväleistä, käsidesistä tai maskin käytöstä, kokoontumisrajoituksista nyt puhumattakaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic