Mielipiteet

Jos maassa ei ole omaa armeijaa, se tulee muualta

CD-levyn ennustettiin kolminkertaistavan markkinat, mutta tyydyttiin nollakasvuun, toteaa kirjoittaja. Kuva: TA terho aalto
CD-levyn ennustettiin kolminkertaistavan markkinat, mutta tyydyttiin nollakasvuun, toteaa kirjoittaja. Kuva: TA terho aalto

Sama toteutuu myös taloudessa ja kulttuurissa. Kun Warner otti musiikkituotantomme isäntävallan, se nousi myös alan kattojärjestön puhemieheksi.

Uusi toiminnan kulttuuri suosi vahvasti pääomitettuja ulkomaisia levy-yhtiöitä ja söi luonnostaan kilpailun edellytykset kotimaisilta toimijoilta. Artisteille ja viihdeduunareille jäi sama arvo, minkä Taleban jättää naisille.

Vertailu on tarkoituksella rankka, joten ei pidä loukkaantua. Talebanit toimivat omiensa puolesta, samoin levyjätit. USA panosti tuhansia miljardeja Afganistanin armeijaan, mutta siltäkin puuttui kansan arvojen puolustustahto. Sama ilmiö näkyy tapahtumateollisuutta kantavassa musiikkiteollisuudessa.

Ministereille alan arvo tuli yllätyksenä! Miten valtiovalta voisi ymmärtää kulttuurialan rakenteita, jos heille ei sitä kerrota. Saa suuttua, jos uskoo sen tuovan alalle oikeutta, mutta mieluummin enää ei! Ilman vaikuttamisselvitystä nykyiset tuet ja rakenteet vaan lisäävät eriarvoisuutta.

CD-levyn ennustettiin kolminkertaistavan markkinat, mutta tyydyttiin nollakasvuun. Yhdessä Nokian nousun kanssa tuli leipää myös tekemättömien pöytään. Nousukaudesta ei jäänyt levybisnekseen mitään, vaan päinvastoin musiikin myynti lähti jyrkkään laskuun.

Digiä ja 70 vuoden suoja-aikaa väitettiin pelastajaksi, mutta kävi päinvastoin. Viime kvartaalilla digimyynti kasvoi ulkomaisen musiikin osalta +10, mutta kotimainen tuotanto oli -0,5%. Tästäkin alenevasta tulovirrasta ulkomaiset yritykset omistavat valtaosan.

Olen esittänyt ministereille, artisteja edustavalle SOLO ry:lle, Teostolle ja Muusikoiden liitolle yhteisen toimintavoiman rakentamista. Lisämarkkinoita on luotavissa siihen valtaisaan tyhjään tilaan, joka ei ulkomaisia jättejä kiinnosta. Väitän, että yhtenäinen kotimainen rintama ja kilpailu kasvattaisivat markkinoita myös ulkomaisille yhtiöille.

Musiikkituotanto pitää nähdä levyjättien tavoin vireänä ja kiinnostavana tuotantotaloutena? Siinä on valtava kulutus- ja osaamispotentiaali valmiina tukemaan järjestäytymistä ja toimimaan yhteiskunnan hyväksi. Onko matka norsunluutornista maan päälle kasvanut jo tavoittamattomiin?

Uusimmat

Fingerpori

comic