Mielipiteet

Jos nyt kerran on pakko ostaa Suomelle hävittäjiä, valitaan hyökkäyshävittäjien sijaan ruotsalainen Saab

Ruotsalainen Gripen oli esillä Kauhavan lentonäytöksessä viime elokuussa. Kuva: Tomi Kosonen
Ruotsalainen Gripen oli esillä Kauhavan lentonäytöksessä viime elokuussa. Kuva: Tomi Kosonen

Iltalehden (13.11) pääkirjoitus ”Aivan kuin osa poliitikoista olisi ostamassa hävittäjiä Venäjälle” pyrkii kumoamaan mahdollisuuden ostaa hävittäjät Ruotsista. Lehti väittää, että ”Suomen edessä oleva päätös uusista hävittäjistä uhkaa kovaa vauhtia suomettua.

”Esimerkiksi ilmailuun erikoistuneen Siivet-lehden vertailussa F-35 oli ykkönen, kakkosena oli niin ikään amerikkalainen F/A-18 Super Hornet, kolmantena eurooppalaista yhteistuotantoa oleva Eurofighter, neljäntenä ranskalainen ja viimeisenä ruotsalainen Saab Gripen.

Tästä huolimatta Saab Gripen on noussut syksyn mittaan monien suomalaispoliitikkojen puheissa yhä varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi.”

Lienee kiistatonta, että erityisesti amerikkalaiset hävittäjät ovat tehokkaita vastahyökkäysaseita. Ne varustetaan risteilyohjuksilla, joiden kantama ulottuu vastapuolen asemiin vähintään 500 kilometrin päähän. Niiden valinta liittäisi Suomen entistä lujemmin Nato/USA rintamaan.

Englantilaista hävittäjää kauppaavan brittiministerin mukaan Suomen ja Britannian suhteen sotilaallinen lujittuminen on jo käytännössä tehnyt Suomesta eurooppalaisen ydinasevallan liittolaisen.

Suomessa on pidetty tärkeänä saada ”pelotteeksi” hyökkäyshävittäjiä. Ohjuspuolustus on unhoittunut. Amerikkalaiset ”hävittäjämyyjät” kävivät Helsingissä esittelemässä ohjustorjuntatukialustaan tarjoten yhteystyötä. Siitä ei olisi paljoakaan apua, jos se olisi mahdollisen avun tarpeen sattuessa, vaikka Kiinan merellä. Tarvitaan oma ohjuspuolustus.

Kyllä Saab olisi meille täysin riittävä vaihtoehto. Ruotsi ja Suomi eivät kaipaa hyökkäyshävittäjiä. Kauppa tiivistäisi yhteistyötä ja kulut jäisivät pienemmiksi. Eikä olisi vaaraa, että yhteistyö saattaisi vetää meidät mukaan jonnekin muihin maanosiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic