Mielipiteet

Jos vihreät saisivat päättää, maamme hyvinvointi uhrattaisiin maailman mittakaavassa marginaalisten ympäristötekojen vuoksi

Sisäministeri, Vihreän liiton puheenjohtaja Maria Ohisalo. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Sisäministeri, Vihreän liiton puheenjohtaja Maria Ohisalo. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Jo nyt on saatu aikaan päätös, että Suomi on hiilineutraali ennen kaikkia muita EU maita. Me joudumme kuristamaan omaa talouttamme, jotta siihen päästään. Vaikka väitetään, että cleantech on suuri mahdollisuus Suomelle, niin emme me ole todellakaan ole yhtään muita parempia.

Ministeri Ohisalo katsoi, että meidän pitää panna ilmastonsuojelu työllisyyden edelle. Sehän jo toteutuu mm. turpeenkäytön lopettamisena ja tuhansien työpaikkojen menetyksenä ja kotimaisen raaka-aineen korvaamisena tuontienergialla ja kasvuhuoneviljelyn ja karjatalouden materiaalikustannusten nousuna.

Suomi on myös käytännössä EU:n kaupan saarivaltio ja ainoa, joka kärsii merenkulun tiukentuneista saastemääräyksistä.

Jos vihreiden ehdotus on, että 1/3 Suomen metsistä suojellaan ja avohakkuut kielletään ynnä muuta, on sen merkitys koko puunjalostusalalle katastrofaalinen ja yksi maamme elinkeinoelämän tärkeimmistä tukijaloista horjuu. Onko tahallaan unohdettu se, että Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on yli puolet Suomessa? Muut ovat jo omansa lähes tuhonneet.

Maatalouden muutos luomuviljelykseksi merkitsisi tuotannon supistumista jopa alle puoleen, ja mikäli EU tuet eivät ratkaisevasti, nousisi olisi edessä koko elinkeinon alasajo. Luomu vaatii puolta enemmän pinta-alaa ja sadot pienenevät ratkaisevasti ja elettäisiin tuontielintarvikkeiden varassa.

Kun kansa ei varmaankaan suostuisi maksamaan nousseita kustannuksia, niin tuonti korvaisi nopeasti kotimaisen tuotannon jalostusalaa myöten. Miten kävisi vielä huoltovarmuudenkin? Mistä rahat tuontiin ja mistä häviävät työpaikat?

Satsaaminen raideliikenteeseen ei tuo mitään helpotusta koska jatkossakin lähes 80 % tämän harvaan asutun maan raskaasta liikenteestä kulkee kumipyörillä.

Myös turkisteollisuus on liipaisimella. Se merkitsisi samalla lähes täydellistä kalastuselinkeinon alasajoa merialueilla, jossa pääsaalis on silakka ja suurin osa siitä menee eläinten rehuksi. Silakka kun ei meille suomalaisille kelpaa.

Tuntuvat kohtuuttomilta nämä meidän marginaaliset tekomme, kun hiiltä kaivetaan, öljyä porataan, sademetsiä tuhotaan, meriä sotketaan ja energiaa tuhlataan aivan vanhaan malliin isoissa maissa, jotka ovat ne ylivoimaisen suuret syylliset nykytilaan. Niistä pitäisi alkaa.

Onko meillä yksinkertaisesti varaa ylläpitää nykyistä hyvinvointivaltiota, jos ei ajatella asian kaikkia puolia. Ongelmat saattavat muuttua vielä suuremmiksi, kuin ne, jota halutaan korjata. Hyvä esimerkki oli atomivoima. Ensin vihreät tuomitsivat sen täysin, nyt se onkin hyvä asia.

Uusimmat

Fingerpori

comic