Mielipiteet

Joulu on muutakin kuin kinkkukielto

Sitä on kansainvälisesti myös puhe päivänpolttavasta aiheesta.

Egyptin presidentti, Abd al-Fattah as-Sisi, joka osallistui Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin kutsumana 17.–18. joulukuuta pidettyyn EU-Afrikka -forumiin Austria Centerissä Wienissä, piti mielenkiintoisen puheen ennen Egyptistä lähtöään. Siinä hän kääntyi koko Afrikan nuorison puoleen, jotta nämä eivät lankeaisi vääriin mielikuviin Euroopasta. Samalla hän puolusti Euroopan valtioiden oikeutta vastustaa laitonta maahanmuuttoa.

Sananmukaisesti saksaksi tulkitusta tekstistä kääntäen: ”Jokaisella maalla on oikeus suojella kansalaisiaan ja näiden intressejä. Sen sijaan että te (Eurooppaan muuttohaluiset) kysytte, miksi suljette meiltä rajanne, pitäisi teidän mieluummin kysyä, miksi esim. te afganistanilaiset tapatte toisianne jo 40 vuoden ajan ja sama tapahtuu muissakin maissa, Pakistanissa, Egyptissä, Syyriassa, Libyassa, Irakissa, Jemenissä, Sudanissa ja muualla. Me taistelemme toisiamme vastaan omassa maassamme ja odotamme muilta mailta, jossa tehdään työtä yötä päivää edistyksen puolesta, että nämä suojelisivat muita ja takaisivat näille tietyn elintason. Me vaadimme heiltä, jotta he päästäisivät meidät maahansa, jotta saisimme osamme heidän elintasostaan, sen jälkeen, kun olemme itse taistelleet keskenämme. Oletteko harmistuneita siitä, että Saksa, Englanti, Italia tai muu maa sulkee rajansa suojellakseen vuosikausien saavutuksiaan? Odotatteko heiltä, että he avaavat ovensa jotta voimme mennä sinne vaatien oman kulttuurimme (ja tapojemme) säilyttämistä, jotka eroavat (olennaisesti) näiden maiden työetiikasta (-moraalista)… Sanotte, että näin olemme ja teidän pitää hyväksyä meidät ihmisoikeuksien takia! EI! Jos olette vieraana toisessa maassa, pitää teidän ehdottomasti noudattaa maan lakeja, tapoja, perinteitä ja kulttuuria. Näitä pitää noudattaa ehdottomasti. Jos se ei teille sovi, niin älkää menkö sinne. Älkää odottako, että teille avataan ovet jotta voitte siellä aiheuttaa vaikeuksia. Ei!”’

Mikäli puhe olisi joltakin eurooppalaiselta, olisi tämä ajettu äärioikeistolaiseen nurkkaan, mutta teksti on, kuten todettu Egyptin presidentiltä ja lähteenä Krone, Itävallan suurin päivälehti, jolla on Media-analyysin (2005) mukaan 3,074.000 lukijaa, tendenssi nouseva, maassa, jossa saa vielä joulua nimittää jouluksi, Weihnachten, eikä talvijuhlapäiväksi, jossa Kristusta ei tarvitse piilottaa X-mas-tervehdyksen taakse.

Simo Salomaa

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti