Mielipiteet

Jouluaattoja vuosilta 1929, 1939 ja 2021 – Hiljennymme joulun viettoon itsenäisessä isänmaassa

Kynttilät palavat Forssan hautausmaan sankarihaudoilla Kuva: Tapio Tuomela
Kynttilät palavat Forssan hautausmaan sankarihaudoilla Kuva: Tapio Tuomela

Pirtin pesässä paloi tuli, salaperäiseen hämyyn kaikki suli. Oli lapsilla jännitystä, odotusta, hivenen pelkoakin. Joulupukki oli ankara, jos olit ollut tuhma; kerrankos siitä tuli uhma: mitä saanut ei olis tehdä, sitä tehtyä tuli ja siksi ei maittanut edellisyön uni.

Olkia piti lattialle saada, siinä jouluyönä oli hyvä maata. Lapset onnellisina huokaa, kun on vatsa täynnä jouluruokaa. Aamulla nähdään joulukirkko, vanhemmat siitä virkko. Kirkkoon kun mennään tällä säällä, hevoskyydissä on oltava paljon vaatetta päällä.

Jouluateria oli koko yön pirtin pitkällä pöydällä, syödä sai siitä jokainen. Oli sianlihaa, lanttulootaa, silakkasalaattia, perunoita, kotijuustoa sekä paras: ohraryynipuuro ja rusinasoppa. Hapanta limppua, johon lapset saivat itse vetää voita päälle.

Jouluaamuna kello neljä laitettiin valoa ikkunaan: itse valettuja kynttilöitä tai öljytuikku. Liesjärveläiset menivät aikaisin aamulla jo joulukirkkoon kulkusten helistessä. Näkivät, että talon väki oli hereillä, valo ikkunalla toivotti hyvää joulua.

Jumalanpalvelus alkoi kello kuusi Tammelan kirkossa. Oli jouluaatto 1929.

Jouluaaton myöhäisillassa kuutamossa kirkasta kirkkaammassa 39 asteen pakkasessa riensi polkupyörillä eteenpäin kaksi sisarusta, poispäin kotoa oli kummallakin määrä. Kun päästy alas oli mäki väärä, poikkesi toinen tieltä vasemmalle, lähti polkua pitkin ilmavalvonta-asemalle.

Toinen, 17-vuotias poika jatkoi matkaansa omaan vartiovuoroonsa Forssan rautatieasemalle. Sinä yönä tornissa jäätyi puhelimenluuri, aavemainen yö yksinäisten sydänten hädän kuuli. Yö kylmä, kaunis; oli kuin yössä olis laulanut enkelkuoro. Oli jouluyö 1939.

Aamulla soitettiin: Forssan rautatieasemalle oli tuotu Portaan ensimmäinen sankarivainaja. Kolme tammelalaista siellä arkuissaan oli. Ei silloin uskonut moni, kuinka monen kodin ovi suruviestille avautuva oli. Mikä tuska pohjaton.

Jouluaattona 2021 syttyvät kynttilät jälleen sankarihaudoille. Hiljennymme joulun viettoon itsenäisessä maassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic