Mielipiteet

Jouluvalot – Nyt ollaan matkittu amerikkalaisia

Jouluvalot loistavat parvekkeelta. Kuva: JS juhani salo
Jouluvalot loistavat parvekkeelta. Kuva: JS juhani salo

Ensimmäiset jouluvalohärpäkkeet ovat jo syttyneet tähän syyskalmaiseen päivään parvekkeille, ikkunoihin ja puihin. Tuhannet ledit villkuvat sini-puna-vihreä-keltaisina. Ei siinä mitään. Vähäks hianoo.

60-luvulla, kun olin pojankoltiainen, ainoat valot olivat punainen joulutähti, jonka sisällä oli 40 w Airam. Tuli se joulu silläkin. Kuusessa oli aidot Havin kynttilät, jota säästeliäästi poltettiin. Valtion metsästä lainattuun kuuseen oli ripustettu myös muutama omena ja Fazerin karkkipussin karkkeja. Kis-Kis -karkit söimme ja papereihin tilalle käärimme veistetyt puukapulat.

Nyt ollaan matkittu amerikkalaisia , jotka ovatkin joulukoristeiden suhteen oikeita mestareita. Talot kuorrutetaan jouluvaloin ja pihoilta löytyy kaikenlaisia koristeita ja patsaita.

Suomen jouluvaloisin talo sijaitsee Janakkalassa. Talon julkisivuilla on 50 000 lediä.

Asukas kertoo, että näiden valojen asennus kestää yleensä 3 viikkoa. Valohässäkän hinta liikkuu siinä tuhannen euron tietämillä. Lisäksi 500 euroa sähköstä. Valot palavat joulukuusta helmikuuhun. Anna mun kaikki kestää, tai ainakin puolet.

Forssasta Ypäjälle ajettaessa tien varrella on talo, joka on koristeltu nurkistaan valoilla. Valoja on ainakin sata.

Jokioisten suuntaan mennessä talon korkea pihapuu on valaistu latvaan asti sadoin valoin. Varmaan asennuksessa on tarvittu nosturia.

Joku forssalainen on valaissut vanhan Pyrkijä-polkupyörän sadoilla ledeillä joulun kunniaksi. Ei ainakaan luulisi varkaille kelpaavan, varsinkaan kun sillä ei pysty ajamaan.

Itse olen ajatellut ostaa ja laittaa parvekenurkkiin pari 150-wattista led-työvaloa. Josko se joulu näkisi tulla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic