Mielipiteet

Joustokaukalo – miksi?

Maanantain 11.5. kokouksessa en kannattanut Forssan kaupunginvaltuuston enemmistön päätöstä käyttää tänä vuonna 120 000 euroa Forssan jäähallin joustokaukalon rakentamiseen. Kokemusten mukaan summa ei tule edes riittämään eikä sitä ole järkevää tehdä erillään suunnitellusta kokonaisremontista.

Taloutemme ei mahdollista mitään ylimääräisiä kuluja ja lisäksi taloustilanteen arvioiminen koronapandemian vaikutusten osalta on tällä hetkellä mahdoton tehtävä. Hyvä se ei tule olemaan.

Joustokaukalon tarvetta puolusteltiin kahdella perusteella: Forssa tarvitsee Mestiksen mainosta menestyäkseen ja lapset ja nuoret tarvitsevat harrastusmahdollisuuden. Ensinnäkään en tiedä yhtään ihmistä, joka olisi muuttanut tälle paikkakunnalle siksi, että täällä jääkiekkojoukkue mahdollisesti pelaisi Mestiksessä. Jos tarkoitetaan mahdollisten pelaajien muuttamista paikkakunnalle, niin he muuttavat siksi, että heille maksetaan täällä palkkaa. Samasta syystä moni muukin olisi tänä päivänä valmis muuttamaan Forssaan.

Jääkiekko on erittäin kallis harrastus. Vaikka joustokaukalo olisikin pelaajille turvallisempi, ei se tuo kaikille kiinnostuneille lapsille ja nuorille yhtään parempia mahdollisuuksia lähteä harrastamaan jääkiekon pelaamista. Päätöksenteon perusteluissa olisi pitänyt olla tarkat tiedot siitä, ketkä jäähallia käyttävät – ikäryhmät, kotipaikkakunnat ja lajit.

Jääkiekko on muuttunut entistä väkivaltaisemmaksi. Aivotärähdyksiä jääkiekossa tutkineen urheilulääketieteen ylilääkäri Timo Hännisen mukaan aivotärähdykset ovat syntyneet pääosin sääntöjenvastaisissa tilanteissa. Syy on ollut useimmiten päähän kohdistunut taklaus, taklaus takaapäin, mailalla aiheutettu vamma tai tappelu. Näistä aivotärähdyksistä yli puolet on tapahtunut ilman laitakontaktia (56%). Nuorten osalta havaittiin, että sääntöjenvastaisten vammatapahtumien osuus oli korkea ja se oli edelleen kasvanut.

Väkivaltatilanteet ovat jääkiekossa entisestään yleistyneet, minkä myös jääkiekon ammattilainen Alpo Suhonen on tuonut julkisuuteen. Olisi paljon edullisempaa keskittyä pelaamisen sääntöihin kuin uusiin rakenteisiin sekä tässä koronatilanteessa että koko kansantaloutta ja myös itse urheilijoita ajatellen. Urheiluvammat ovat iso ja kallis osa terveydenhuoltoamme.

En vastusta urheilua. Haluan, että siihen on kaikilla halukkailla mahdollisuus. Haluan myös tasapuolisuutta kaupungin rahojen käyttöön eri urheilu- ja liikuntalajien sekä niitä toteuttavien seurojen kesken.

Haluan myös muistuttaa, että jokaisen forssalaisen hyvinvointi riippuu lukuisista tekijöistä, joihin kaikkiin ei kaupungin hallinnolla ole mahdollisuutta vaikuttaa, mutta vaikutetaan yhdessä niihin, joihin voidaan. Taataan jatkossakin riittävät terveys- ja hyvinvointipalvelut jokaiselle forssalaiselle, pidetään huolta kaupungin taloudesta ja niissä puitteissa tuetaan liikuntaa ja kulttuuria – tasapuolisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti