Mielipiteet

Juhannus ja Johannes – jotain yhteistä?

Kun mietitään nykyaikaista suomalaista juhannusta ja Raamatun Johannes kastajaa ja tämän persoonaa, niin voidaan todeta, että eipä ole juhannuksessa enää mitään muuta kristillistä kuin nimi. Sehän on väännös Johanneksesta.

Nykyjuhannukselle on tyypillistä ilo, juhliminen ja vilkas seuraelämä. Johannes oli elämäntyyliltään täysi vastakohta. Hän oli askeetti, joka eli äärimmäisen vaatimattomasti ja kurinalaisesti. Johanneksen sanoma oli varsin selkeä: Tehkää parannus.

Itse asiassa Jeesus olisi paljon helpompi sijoittaa juhannukseen kuin Johannes kastaja. Jeesushan meni syömään ja juomaan julkisyntisten seuraan, mistä Hän sai osakseen varsin rankkaa arvostelua.

Mutta itse asiassa Jeesuksella oli sama tavoite kuin Johanneksella; saada eksyneet lampaat löytämään takaisin Jumalan yhteyteen. Jeesuksella oli kuitenkin yksi valttikortti, joka Johannekselta puuttui. Hän saattoi ja halusi antaa syntejä anteeksi. Yhteisön ulkopuolelle potkitut ja toisten tuomitsemat ihmiset olivat tervetulleita takaisin taivasten valtakuntaan.

Johannes kehotti ihmisiä tekemään parannuksen, mutta Jeesus oli itse parantava lääke ihmisten sydänten haavoihin.

Tosiasia on, että tänäkin juhannuksena erittäin monet ihmiset ottavat lääkkeeksi elämän vaikeuksiin, haasteisiin tai pettymyksiin alkoholia. Ehkä yhden asian voisi ottaa nykyiselle juhannuksenviettäjälle avuksi Raamatun Johannekselta. Hän tarjosi aikansa ihmisille Jeesusta.

On sanottu, että Jeesus on suurin sielujen lääkäri. Siksi juhannuksena voi pullon sijasta etsiä myös apua sydämen vaikeuksiin ja ongelmiin taivaalliselta ylilääkäriltä, joka totesi, että ”Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat”.

Johannes kehotti parannuksen lisäksi kääntymään Kristuksen puoleen. Se mahdollisuus meistä jokaisella on tänäkin juhannuksena. Jeesus itse totesi, että ”en minä tullut kutsumaan vanhurskaita vaan syntisiä”. Annetaan Jeesuksen tulla avuksi elämämme vaikeuksiin ja haasteisiin, niin silloin arkisesta juhannusjuhlasta voi tulla taivaallinen ilojuhla. Olen varma, että Johannes kastajakin olisi ratkaisuun tyytyväinen.

Ilkka WiioHumppila


Uusimmat

Fingerpori

comic