Mielipiteet

Junttaamista ei pidä hyväksyä – Forssan valtuusto voi vaatia toisenlaisia kuin tarjottuja toimia raameissa pysymiseen

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiitos vastauksesta Jari Marjamäki (FL 12.10.). Tekstistä oli poimittavissa tieto, että Keskuskoulun välipalakokeilu on toteutettu etäopetukseen siirtymisen tuomien säästöjen myötä. Minusta on tärkeää, että välipalaa olisi tarjolla kaikissa kouluissa eikä vain siellä, missä sellainen mahdollisuus on ilmaantunut. Siksi kiinnostaisi kuulla, miten se voitaisiin toteuttaa myös jatkossa ja miten Keskuskoulun tapaa voisi soveltaa muissakin yksiköissä.

Kysymys on priorisoinnista ja käytännön järjestelyistä yhtäältä kuin resurssien määrästä, minkä pohtimisen Marjamäki ikävästi tulkitsi hyökkäämiseksi.

Kirjoittelu uhkaa kuitenkin karata sivuraiteille edellisen kirjoitukseni ytimestä.

Marjamäki on oikeassa siinä, että raamit talousarvion tekemiseen on hyväksytty. Omalta osaltani olen esittänyt paljonkin kritiikkiä tavasta, jolla raameja käytetään ohjaamalla päätöksentekoa tiettyyn suuntaan. Tästä mainitsin myös edellisessä kirjoituksessani esimerkin voimin. Muistutan kuitenkin, että vaikka raamit on hyväksytty, niin talousarviota ei ole.

Valtuusto voi – ja tarvittaessa sen pitääkin – vaatia toisenlaisia kuin tarjottuja toimia raameissa pysymiseen. Vaihtoehdoista ei ole pulaa. Sen sijaan pienestäkään halusta niitä kuulla on.

Kiusaus on suuri tulkita arvon kollegani puheenvuoro osoituksena tilanteesta, jossa vallitseva käytäntö varmasti on ongelmaton, kun se vie asioita mieluisaan suuntaan. Vaan sitten kun ei viekään, se alkaa kummasti häiritä. Kyse ei saisi olla siitä, kuka junttaa päätöksiä vaan siitä, ettei junttaamista pitäisi hyväksyä ylipäätään miltään taholta.

Aivan jokainen valtuutettu ymmärtää, että asioita pitää järjestää uudestaan, pitää kehittää, parantaa, säästää, sopeuttaa ja priorisoida. Toiset ovat muita enemmän skeptisiä suunnitelmiin, jotka toistavat sitä samaa, mikä ei ole aiemminkaan pitkäjänteisesti ja kestävästi toiminut. Siksi olisi aika koittaa jotain muuta kuin eväitä, jotka syventävät kuoppaa entisestään ja kasvattaa juopaa ihmisten välillä.

Siten on valitettavaa, että ehdotukseeni yhteisestä, pienestäkin tavoitteesta jää jälleen vaille huomiota. huomiolle.

Uusimmat

Fingerpori

comic