Mielipiteet

Juuret ja siivet – Kuka oikein kasvattaa lapsemme?

Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Kuka kasvattaa lapsemme? Joukkotiedotus, mainonta, televisio, kirkko vai me vanhemmat; omakohtaisesti? Edellä sanotut ovat vain osatekijöitä lasten kasvatuksesta. Lasten kasvatuksen kokonaiskuvaan kuuluu se ”miljöö”, yhteisö, jossa lapsi kasvaa ja kehittyy.

Tänään on kysyttävä; pidämmekö lastemme kasvatusta oikeassa arvossa? Muistammeko lasten kasvatuksen tärkeyttä, kuten historia tietää kertoa? ”Maailmanhistoria alkaa lastenhuoneista” (Pestalozzi). ” Käsi joka kehtoa liikuttaa, hallitsee maailmaa” (Napoleon). Lasten kasvatuksessa ei ole kyse mistään vähäarvoisesta asiasta.

Kuinka tärkeäksi me arvostamme lastenkasvatuksen?

Joitakin aikoja sitten, ehkä vielä tänäänkin, oli muodissa ns. ”vapaa kasvatus”. Lapset saivat ”hyppiä” vaikka pöydälle, vanhempien siihen mitään reagoimatta. Koulussa lapset saivat temmeltää oman mielensä mukaan. Ei saanut tulla traumoja. Tämä kasvatusvaihe on onneksi ohi, ainakin niin arvelen?

Mutta ”ojasta allikkoon”. Hyvin yleinen lapsenvahti on tänään televisio. Usein, lasten katseluaikaan sieltä tulee jos minkälaista ”törkyä”. Väkivaltaa, ala-arvoista viihdettä. Oikein ovat ”vanhat” opettaneet: ”TV on ”pirunsilmä” (Ilm. 13:15). Radio opettaa: ” Kohdusta hautaan 1000:n kapakan kautta”.

Edellisen johdosta, ”ei ole suinkaan yleisesti tajuttu, että se mitä lapselle ensimmäisinä elinvuosinaan tapahtuu, vaikuttaa koko tulevaisuuden yhteiskuntaan. Psykoosit, riippuvuus huumeista ja rikollisuus, ovat varhaislapsuuden kokemusten salakielisiä ilmauksia.” (Alice Miller)

Nykyisen, nimikristillisyyden (hienostuneet pakanat) seurauksena, juuriltaan irronnut yhteiskunta, tulee tuottamaan enemmän väkivaltaa, enemmän avioeroja, enemmän rikkinäisiä koteja ja murjottuja lapsia.

Mikä neuvoksi? On kaksi kestävää perintöä joita kannattaa toivoa pystyvänsä antamaan lapsilleen. Juuret ja siivet.

Yhteiskuntamme ja sen ytimen, ydinperheen juuret ovat kristillisessä ajattelussa. Nyt olisi todella tärkeätä palauttaa lastenkasvatukseen pyhäkoulu ja katekismuksen opetus. ”Herran pelko on viisauden alku ja Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta” Snl 9:10

Kun vanhemmat perheissä osaavat antaa kristillisen kasvatuksen, niin samalla annetaan lapsille turvallinen koti, jonne lasten on hyvä palata maailman myrskyistä. Kristillisen kasvatuksen kolminaisuus: ”Usko, Toivo ja Rakkaus ovat ne siivet, jotka kantavat ja joiden varassa uskalletaan rakentaa parempaa, ylihuomisen yhteiskuntaa. Ankaran vitsausepidemian keskelläkin.

Kuka kasvattaa lapsemme? Toivottavasti me vanhemmat, kristillisten arvojen ja normien mukaisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic