Mielipiteet

Juuston alkuperä selväksi

Suomalaisten juustonvalmistajien yhteisessä kampanjassa on tuotu julki, että tällä hetkellä tuontijuustojen osuus on noin 50% maamme juustonmyynnistä ja että jokaisen juustokilon valmistamiseen tarvitaan 10 litraa maitoa. Tuontijuustojen takia menetämme ulkomaille rahaa vuosittain 190 miljoonaa euroa vuosittain. Siirtymällä syömään suomalaisia juustoja pystyisimme hoitamaan maidontuotannon kuntoon.

Erittäin monet kuluttajat ovat kokeneet tulleensa petetyiksi, kun ovat ostaneet juustoja, joita ovat luulleet kotimaisiksi koska tuotetta markkinoidaan suomalaisella nimellä ja ulkoasulla. Vihannesten, hedelmien ja jopa pakasteleivonnaistenkin alkuperä on tänä päivänä selkeästi ilmoitettu kauppojen hyllyillä. Miksi koti- ja ulkomaalaiset juustot sitten ovat hyllyissä sikin sokin eikä alkuperämaata löydy kuin korkeintaan pienellä präntillä pakkauksen takapuolelta muun tekstin seasta?

Ruotsissa kauppa on lähtenyt suosimaan ruotsalaisia elintarvikkeita ja jättänyt jopa kokonaan ottamatta ulkomaalaisia valikoimiinsa joissakin tuoteryhmissä. Eikö olisi keskittyneeltä vähittäiskaupalta kohtuullista, että Suomessa edes merkittäisiin alkuperä juuston ohella muihinkin elintarvikkeisiin riittävän isolla tekstillä, jotta kuluttaja voisi tehdä ratkaisun kotimaisen suosimisesta?

Selkeät merkinnät eivät juurikaan mitään maksaisi, mutta tuottajien auttamiseksi asialla olisi iso merkitys.

Muistetaanhan sanonta: Oma maa mansikka – muu maa mustikka, se helpottaisi ostotapahtumaa.

Matti Hirvonen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti