Mielipiteet

Kaappaako Soini persujen äänet?

Mietin, oliko toimittajat vai Timo Soini saaneet heinäkuun alkaessa auringonpistoksen, kun lehdistö spekuloi huhulla, että Soini puuhaa uutta SMP:tä yhdessä kristillisten, viimeisten sinisten sekä joidenkin keskustaan ja perussuomalaisiin pettyneiden poliitikkojen kanssa.

Toimittajat tiesivät, että aiemmin perussuomalaisia tukenut Raimo Vistbackan hallinnoima JRT-säätiö pääsee taas tukemaan puolueita 2022, kun sen perussuomalaisten kanssa tekemä neljän vuoden karenssi sopimus päättyy. Täten rahaakin olisi tiedossa ja uusi SMP saisi ainakin aluksi paljon julkisuutta, joten siitä saattaisi tulla 2020-luvun suomalaisen politiikan jokerikortti.

Kannattajia arveltiin löytyvän SMP-taustaiselle maalaispopulismille, joka oli nykyisistä persuista Soinin silmissä iäksi kadonnut. Jussi Halla-aho käänsi kurssin, maaseudun ongelmat unohdettiin ja persut keskittyvät nyt vain maahanmuuton vastustamiseen. Maaseudulla ei kuitenkaan maahanmuuttajia juuri ole – ja jos on, he elättävät itsensä omalla työllään. Nykyisillä persuilla on myös vaikea mahtua hallitukseen niin SDP:n, keskustan kuin kokoomuksenkaan kanssa.

Toimittajat myös muistivat kuinka Soini MTV:n kesäkuisessa haastattelussa oli pohdiskellut ääneen uuden laajan maalaisliiton tarpeesta ja miten keskusta ja perussuomalaiset ovat tavallaan samasta juuresta. Uuden SMP:n tarpeeseen Soini viittaa myös Hesarissa heinäkuun alussa. Saiko Soinin ulostulot persujen puntit tutisemaan ja käynnistämään televisiossa imagomainonnan juuri nyt?

Soinilla onkin nyt hyvä hetki selvittää onko uuden SMP:n toteuttaminen realistista. En kuitenkaan usko, että Soinin vihjailut ja puuhat liittyvät vain kotimaan politiikkaan. Kirjoitin ”Juutalaiskristillinen populismi tänään” otsikoidussa jutussa (FL 19.2.2020) Steve Bannonista, Trumpin vaalivoiton ja Brexitin taustavaikuttajasta, hänen puuhailustaan Euroopassa ja yhteyksistään Timo Soiniin.

Oma veikkaukseni on, jos Soini nyt jotakin puuhaa, niin se liittyy myös Steve Bannonin ajamaan etnisen juutalaiskristillisen lännen projektiin. Sen toteuttamiseksi Euroopassa on ensin hankittava riittävän vahva asema kansallisella tasolla. Suomessa Bannon ehkä Halla-ahon ateismin vuoksi tukeutuu mieluummin Soiniin, vaikka myös Halla-aho on ilmaissut halunsa yhteistyöhön kuten em. jutussa kerroin. Soinin onnistunut Bannon kortin käyttö merkitsisi nykyisten persujen tarun loppua, mutta Euroopalle Bannonin eetoksen eteneminen kenen tahansa tukemana merkitsisi demokratian lopun alkua.

Uusimmat

Fingerpori

comic