Mielipiteet

Kaikille ei maskin käyttö ole vaihtoehto – Terveydellinen, perusteltu syy maskittomuuteen ei useimmiten näy päällepäin

Kertakäyttömaskeja. Kuva: Tapio Tuomela
Kertakäyttömaskeja. Kuva: Tapio Tuomela

Maskikeskustelu velloo kuumana ja herkästi syytellään ja osoitellaan sormella, jos et jostain syystä maskia käytä.

Monella voi olla tähän kuitenkin hyvinkin perusteltu syy. Ja se syy ei näy useimmiten päällepäin lainkaan, ei katso ikää, ulkonäköä eikä muitakaan ulkoisia kriteereitä.

Syitä voi olla monia, jokin hengitystiesairaus, sydän- tai verisuonisairaus, migreeni, allergia, paniikkihäiriö jne.

Itse sairastan vaikeita synnynnäisiä harvinaisia hengitystiesairauksia, joten sekä sisään- että uloshengitykseni on vaikeutunutta jo muutenkin. Sisäänhengitys on 65% normaalista ja uloshengitys vain 35%. Tämä ei näy mitenkään päällepäin, vaikka olen 50-vuotiaana ollut jo 8 vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä ja minulla on myös inva-pysäköintilupa. Olenkin saanut useasti paheksuneita katseita osakseni ja jossain minulle on tarjottu maskia ja epäuskoisuus on paistanut kilometrin päähän, kun olen sanonut etten voi käyttää.

Toki pyrin hoitamaan pakolliset asioinnit sellaiseen aikaan, ettei ole paljoa väkeä liikkeellä. Onneksi asun Forssan seudulla enkä esim. pääkaupunkiseudulla. Visiiriä olen käyttänyt lyhyitä aikoja, mutta sekään ei ole minulle hyvä vaihtoehto. Minun sairauksiini kuuluu myös 365 päivää vuodessa yskä ja limaisuus. Eli toki yskin yleisellä paikalla ”hihaan”, mutta joskus on vaan pakko yskiä. Siitähän sitten saa sellaisia ”tappokatseita”, että huhhuh.

Olen harkinnut teettää isoja pinssejä, joissa on jotain infoa tästä maskittomuudesta. Mutta välillä tuntuu, että asia pitäisi lukea otsassa että se huomattaisiin ja varsinkin ymmärrettäisiin.

Monet saavat astmakohtauksia tai tulevat todella sairaiksi maskin käytöstä. Eli se palvelualan työntekijä, joka teitä palvelee ilman maskia, voi hyvin kuulua tähän ryhmään, vaikka hän olisi 18-vuotias. Ja silti jotkut käyttävät maskia oman terveyden kustannuksella joko sosiaalisen paineen tai työnantajan vaatimuksen takia.

Itseä hirvittää ajatus siitä, että pitäisi mennä vaikka nyt Forssan sairaalaan, siellä kun on kuulemma pakko käyttää maskia. Miten ihmeessä voisin sen tehdä, kun en vain voi hengittää maskin kanssa. No toki jos saisin happipullon ja happiviikset sinne alle, niin ehkä onnistuisi. Veikkaan vain että sellaista palvelua ei ole tarjolla.

Toivon todella ihmisiltä, työnantajilta ja organisaatioilta ymmärrystä tähän asiaan. Joitakin asiointeja vain on välttämätöntä hoitaa meidänkin, kaikkea ei voi tehdä etänä. Monien täytyy myös käydä töissä sairaudestaan huolimatta emmekä voi myöskään lopettaa elämistä mekään… edes koronan takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic