Mielipiteet

”Kaikkea hyvää kaikille”– Yhteiset asiat ovat meidän kaikkien juttu, mutta miksi politiikka tuntuu peliltä?

Valtuutettujen pitää punnita, miten kunnan palvelut tulisi järjestää. Kuva: Seppo Pessinen
Valtuutettujen pitää punnita, miten kunnan palvelut tulisi järjestää. Kuva: Seppo Pessinen

Miten kunnan palvelut tulisi järjestää, jotta kaikilla olisi hyvä elämä? Kuntalaisten aktivoituminen on ensiarvoisen tärkeää. Yhteiskunnan mahdollistama tasavertaisuuden tavoittelu on hyvä päämäärä, mutta sitä eivät yksin poliitikot eivätkä virkaihmiset todeksi tee ilman aktiivisia kuntalaisia – ihmisiä, jotka haluavat elää hyvin ja suoda sen muillekin.

Nyt kun byrokratian rakastamat vuosikellot ovat koronan myötä menneet rikki, niin on hyvä aika tarkastella arvoja. Kuinka kohdata ihminen ihmisenä vailla hyötyarvoa, mutta ymmärtää kaikkien ihmisten tarve olla hyödyksi? ”Yhteiskunta” on kaunis sana vain jos se on muuta kuin vahvimman omaa etua tavoittelevaa vallankäyttöä.

Valtaa voi käyttää myös hyvin ja sen avulla voi luoda tasavertaisuuden mahdollisuuksia.

Oma kolo – kiva kolo. Omat kaverit – kivat kaverit. ”Hyväveli ja -sisko” -verkosto syntyy luonnostaan, kun valitsemme omanlaiset ihmiset ympärillemme, mutta jotain jää silloin ymmärtämättä. Maailma ei ole vain yhdenlaisia ihmisiä varten. Kaikkia tarvitaan ylläpitämään hyvää yhteiskuntaa, jossa näemme toisemme ja otamme toisemme huomioon.

Hyvään elämään kuuluu myös suhde omaan itseensä. Hyväksynkö itseni, niin että minun ei tarvitse projisoida ”epämääräisyyttäni” muihin? Uskallanko olla myös ”huono” jonkun silmissä, kun toimin oman arvomaailmani mukaan. Annanhan muille saman mahdollisuuden olla omaa mieltään.

Yhteiset asiat ovat meidän kaikkien juttu, mutta miksi politiikka tuntuu peliltä, jossa muutaman prosentin kannatuserot merkitsevät? Eikö (mediankin) olisi syytä huomioida se, miksi ihmiset eivät äänestä? Jos ihmiset hylkäävät politiikan keinona luoda hyvään elämään osallistavaa yhteiskuntaa, niin on syytä tarkastella myös politiikan pelisääntöjä uusiksi ja luoda osallisuutta muutenkin kuin kerran neljässä vuodessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic