Mielipiteet

Kaipaako joku tosissaan diktaattoria? Suomi on oikeusvaltio, johon kuuluu, että asiat tehdään lakien mukaan

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Toivottavasti olen väärässä asettamani otsikon suhteen, mutta kun viimeaikaista keskustelua seuraa eri medioiden kautta, niin ei voi ko. kysymyksenasettelulta välttyä.

Suomi on oikeusvaltio, johon kuuluu, että asiat tehdään lakien mukaan. Laista tärkein on perustuslaki, joka mene kaikkien muiden lakien edelle. Nyt viimeistään tämän nykyisen pandemian myötä on alkanut kuulumaan vaatimuksia, joiden mukaan jopa perustuslakia tulisi rikkoa, jotta korona saataisiin pysäytetyksi. Ja monia muitakin ns. tavallisia lakeja ei tulisi tässä tilanteessa noudattaa. Vähimmäisvaatimus on, että näitä em. lakeja tulisi ainakin muuttaa koronatilanteen korjaamiseksi. Monet lakien muuttamiset säädetyssä järjestyksessä vievät kuitenkin niin paljon aikaa, että korona saattaa jo olla ohi, kun lakimuutokset astuvat voimaan.

Maan hallitukselta on vaadittu kovempia ja ripeämpiä toimia koronan pysäyttämiseksi. Se mielestäni kuitenkin vaatisi joidenkin lakien tai ainakin niiden säätämisjärjestyksen rikkomista. Sen jälkeen sanottaisiin, että hallitus toimii lakien vastaisesti. Eli teet niin tai näin, niin aina väärinpäin.

Historiassa on monta esimerkkiä diktatorisista otteista ja diktaattoreista, jotka ovat tehneet oman päänsä mukaan laeista piittaamatta tai kansan enemmistöä kuulematta. Väittäisin, että kaikissa ko. tapauksissa on ollut huono ellei peräti karmea lopputulos. En lähde niitä tässä luettelemaan, sillä jokainen on varmaan historiankirjansa koulussa lukenut.

Ei pelkästään historiassa, vaan nykymaailmassa on monta esimerkkiä diktaattoreista ja diktatorisista valtioista, joissa hallitseva diktaattori ja eliitti tekevät mitä haluavat kansan enemmistöstä piittaamatta. Onneksi Suomi on oikeusvaltio, jossa kuullaan oppositiotakin ja tehdään päätökset lakien mukaan.

Loppukevennyksenä toteamus, että toivottavasti kukaan ei ota otsikkoani kehotuksena, kuten saattaa käydä lukijalle, joka lukee vain otsikon, kuten ”Nyrkkiin ei ole liian myöhäistä tarttua” (FL 13.3.21).

Uusimmat

Fingerpori

comic