Mielipiteet

Kaisa Lepolalle ja muille Hykyn tulevaisuudesta

Olen saanut olla lähes 40 vuotta mukana eri tavoin aluesairaalamme kehittämisessä. V. 2000 alusta aloittanut johtaja Markku Puron johdolla rakennettu Terveydenhuollon kuntayhtymä ja sen Forssan malli integroida erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto yhteen on osoittautunut toimivaksi malliksi turvaten palvelut taloudellisesti tehokkaasti.

Sairaalan tulevaisuudesta minulla on ollut erittäin suuri huoli sen jälkeen, kun leikkaustoiminnot siirrettiin Forssan sairaalasta Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

 

Hykyn hallituksessa olen yrittänyt saada aikaan päätöstä, millä tavoitteilla neuvottelemme Tähtisairaalan osana siitä, mitkä erikoissairaanhoidon toiminnot turvataan täällä lähipalveluna.

Meiltä odotetaan omaa esitystä. Konkreettisen esityksen puuttuessa valmistelin toukokuun hallitukseen esitykseni neuvottelutavoitteistamme.  Nyt olemme saaneet tiedon että neuvottelut alkavat. Pärjäämme neuvotteluissa vain konkreettisin tavoittein.

Kanta-Hämeen keskussairaala on pieni sairaala keskussairaaloiden joukossa. Sekin kärsii erikoislääkäripulasta, mikä heijastuu Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan, kun merkittävä osa niistä pyörii nyt yksityisten ulkopuolisten lääkärien varassa. Suurin huoleni on, miten turvaamme erikoissairaanhoidon palvelut Forssan sairaalassa.

Hallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolan kanssa suurin näkemyseromme on siinä, että Kaisa tyytyy siihen, mitä Keskussairaalasta meille nyt jää. Kun tyytyy siihen, mitä jää, selittää asenne haluttomuuden valmistella omat tavoitteemme. Tästä syystä olen asiasta kirjoittanut 24.6. alakertakirjoituksen, en viikoittain kuten väitetään.

Samalla on väläytetty tarvetta siirtää meidän oma erikoissairaanhoitomme osaksi sairaanhoitopiiriä, koska Tähtisairaala on sairaanhoitopiirien hanke. Tähtisairaala turvaa Pirkanmaalla erikoissairaanhoidon 5 eri sairaalassa TAYSin yliopistosairaala mukaan lukien.

Samaa hyvin toimivaa kuntien kanssa neuvoteltua Pirkanmaalla jo toiminnassa olevaa työnjakoa, olen vaatinut neuvoteltaessa Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta. Yhteistyötä olen aina tehnyt ja teen jatkossakin mutta oman seudun työpaikkojen ja palvelujen puolustamiseksi tahtotilan pitää on selkeä ja yhteinen. Jokainen seutu puolustaa itsekkäästi etujaan.

Olen antanut suoraa palautetta johtaville viranhaltijoille tästä tilanteesta. Se on velvollisuuteni, koska todella paljon saan yhteydenottoja suoraan sairaalan sisältä ja varsinkin nyt, kun sisätautien osastoja pistetään yhteen. Onko meillä varaa pistää kokeneimmat sairaanhoitajat muihin avosairaanhoidon tehtäviin, Kysytään?  Sairaalamme tason säilyttäminen vaatii ennen muuta parhaan ja osaavimman henkilöstön pitämistä talossa.

24.6. kirjoitin Sotesta vaatien odottamaan pääkaupunkiseudun ratkaisua Sote-palvelujen järjestämisestä. Jos ja kun ne kunnat saavat oikeuden kuntien palvelutuotantoon, se turvaa, jos itse haluamme Hykyn toiminnan jatkossakin palvelujen tuottajana seudullamme. En ole maakunta-Soten kannattaja.

Kannustan puolustamaan oman seutumme palveluja, työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaamme sekä päätösvaltaamme.

Yhteistyöterveisin

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti