Mielipiteet

Kännikuskeille häpeärangaistus käyttöön – Konnunsuon kuokkiminen aloitettava uudelleen

Kuva: Kimmo Penttinen
Kuva: Kimmo Penttinen

Huumaantuneena autolla ajaminen lisääntyy kovaa vauhtia ja se on kansanpahe, johon täytyisi pian löytää jarrua, joka ainakin minun mielestäni vähentäisi kännissä ajoa. Käytössä oli 1900-luvun loppukymmenillä rangaistusmuoto, joka pisti monen rattijuopon päättämään, että tämä oli viimeinen kerta, kun ajoin humaltuneena.

Nyt on viinan nauttimisen lisäksi tullut muotiin myös muiden huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen. Sen lisääntyminen johtaa lopulta arvaamattomiin tuhoihin. Ei vielä sekään, vaikka autolla ajellaan huumeissa, mutta entäs sitten, kun tauti leviää meri- ja ilmailuliikenteeseen? Matkustajalentokoneet tippuvat ja laivat uppoavat kipparin kännissä olon takia?

Viimeksi mainitut ovat tulevien sukupolvien ongelmia, mutta maanteillä tapahtuva liikenne ja sen lopettaminen koskee meitä kaikkia.

Jo isiemme aikoina käytössä oli kännissä ajon rankaisukeinona joutuminen Konnunsuota kuokkimaan. Hävettävä rangaistus tehosi hyvin, kun joutui kolmeksi kuukaudeksi eristetyksi vankilaan, jota suon kuokkimiseksi sanottiin. Tieto levisi paikkakunnalla kuin kulovalkea kärynneen ollessa pois paikkakunnalta ja työpaikalta, ja sen kaikki huomasi.

Varmasti on muitakin töitä, joita voidaan rattijuopoilla teettää. Joku sanoi, sitä täyshoidoksi, mutta voisihan asia olla niinkin, että asuminen ja ylläpito tapahtuisi kärynneen kustannuksella, eikä vankilasta pääsisi pois, ennen kuin hoito olisi maksettu tai ainakin tehty kirjallinen maksusopimus.

Vanhan kansan sanonta on: Parempi yksi vanha keino kuin pussillinen uusia. Sen voisi ottaa muutamaksi vuodeksi käyttöön ja nähdä, mikä vaikutus sillä olisi nykyihmisen autolla ajoon.

Hyvää pääsiäistä kaikille ja vain raittiina rattiin!

Uusimmat

Fingerpori

comic