Mielipiteet

Kansainväliset osaajat Hämeessä

Olin Hämeenlinnassa järjestetyn Haamujahti-tapahtuman paneelissa, jonka teemana oli kansainväliset osaajat hämäläisyrityksissä. Yhtenä järjestäjänä oli Hämeen kauppakamari, jonka teollisuusvaliokunnan puheenjohtajana toimin. Salissa oli kv-myönteisiä suomalaisia ja muualta Suomeen muuttaneita opiskelun, työn tai perheen takia. Useimmilla oli kokemuksia yhdessä tai useammassa maassa asumisesta.

Korvaani särähti erään panelistin kommentti, että suomalaiset yritykset eivät halua ulkomaalaistaustaisia osaajia. Hänellä on omien sanojensa mukaan hyvä CV, mutta siitä huolimatta hän ei ole työllistynyt. Tämä kokemus hänellä oli suurista ja kansainvälisillä markkinoilla toimivista yrityksistä. Toinen henkilö yleisöstä kertoi, että siivoustyötäkin on vaikea saada, kun vaatimuksena on suomen kielen taito.

Meillä ei pienenä yrityksenä ole paljon kokemusta kansainvälisten osaajien rekrytoinnista, mutta voin sanoa, että yritystämme ei olisi olemassa ilman kansainvälistä osaajaa, Saksassa ja Ruotsissa työskennellyttä isääni. Kun yrityksemme aloitti, perustui suuri osa liikevaihdosta kauppaan norjalaisyrityksen kanssa ja ruotsin kieli tuli tarpeeseen. Lisäksi meillä oli yhteisyritys Haaparannassa ruotsalaisten kumppanien kanssa ja yhden kanssa teemme edelleen säännöllisesti kauppaa.

Yrityksessämme on työskennellyt Ruotsista Suomeen muuttanut mies ja entisen Jugoslavian alueelta kotoisin ollut nuori mies. Kymmenen viime vuoden aikana meillä on ollut slovakialainen työntekijä. Palkkasimme hänet, koska halusimme kehittää oman organisaatiomme englannin kieltä. Parin viime vuoden aikana meillä on työskennellyt useita turvapaikkaa odottavia pakolaisia. Yksi heistä on vakinaistettu ja hän on osoittautunut päteväksi tekijäksi, joka sopii hyvin organisaatioomme. Pakolaistaustaisten henkilöiden palkkaamiseen vaadittiin tosin vähän aikaa, kun ensin rekrytoinnista päättävä henkilö epäili, että tuleeko työstä mitään ilman suomen kielen taitoa. Kannustin palkkaamaan ja kokemuksemme ovat olleet myönteisiä. Tekijät ovat olleet oppimishaluisia ja asenne työntekoon on ollut hyvä.

Paneelin aikana yleisöstä kommentoitiin, että aikovat muuttaa Suomesta pois, mikäli työpaikkaa ei löydy. Se on oikea ratkaisu, mikäli suomalaisilla yrityksillä ei ole tarvetta heidän osaamiselleen. On meidän yhteiskuntamme tappio, mikäli motivoituneet henkilöt kansallisuudesta, ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta eivät työllisty. Asenne ratkaisee meidän osaajia tarvitsevien tahojen menestyksen. Voimmeko joustaa itse asettamastamme vaatimuksesta, joka ei lähemmin tarkasteltuna ole edes mitenkään perusteltu?

Meidän kaikkien on hyvä muistaa, että monet yritykset, jotka ovat suuresti vaikuttaneet suomalaisen yhteiskunnan kehittymiseen, ovat juuri näiden kansainvälisten osaajien perustamia; Finlayson, Stockmann, Arabia, Paulig ja Fazer. Väitän, että kansana olisimme edelleenkin melko metsäläisiä ilman kansainvälisiä osaajia.

Uusimmat

Fingerpori

comic