Mielipiteet

Kansanedustajien lomat

Eduskuntatalo on kirjoittajan mielestä yliresurssoitu. Kuva: Juhani Salo
Eduskuntatalo on kirjoittajan mielestä yliresurssoitu. Kuva: Juhani Salo

Suomessa on 200 kansanedustajaa. Näillä on lisäksi avustaja tai avustajia. Avustajan tärkein tehtävänä on tietojen etsiminen ja kansanedustajansa puheiden valmistelu. Mediassa on ilmoitettu näiden edustustehtävien kustannuksien nousseen vuosi vuodelta suuremmiksi.

Kansanedustajiemme lomien usein valitetaan olevan ylipitkiä verrattuna muiden suomalaisten työntekijöiden saamiin lakisääteisiin lomiin. Edustajien lomat ovat nykyään vuodessa noin 4 kk. joista kesälomia 2,5 kk ja loput talvi- ym. lomia.

Tietysti edustajat puolustavat tekemisiään, että he tekevät lomiensa aikana ns. ”kenttätyötä”. Kenttätyöhön sisältyy seminaareja, kieltenopiskelua, vierailukäyntejä eri tapahtumissa ja tietysti käyntejä ulkomailla. Edustajien avustajat nauttivat työntekijöille kuuluvista vuosilomapituuksista Suomessa.

Elina Lepomäki on sanonut, että Sveitsin parlamentin jäsenet ovat 4 kertaa vuodessa 3:n viikon ajan yhdessä puimassa sveitsiläisten maan asioista, mutta kansa viimeisenä niittinä vasta hyväksyy ehdotukset! Loput vuodesta 9 kuukautta parlamentin jäsenet ovat omissa ammatillisissa leipätöissään! Tämähän on ihan järkeenkäypää tehokasta sataprosenttista toimintaa, jota sanoisin jo poliittiseksi tuottavaksi työksikin! Vertaa, kun Suomessa se iänikuinen eipäs-, jaapas, joopas- keskustelukin käydään torstain eduskunnan kyselytunneilla.

Joku myös väittää,että Suomen eduskuntaan mennään töihin tiistaiksi ja poistutaan kotikunnille torstaisin?

Yhteenvetona tästä voisi vetää johtopäätöksen, että tehokkuus eduskunnassamme paranisi, jos kansanedustajia olisi vain 100, ja lisäksi olisi vain 1 kokopäiväinen avustaja ja kansanedustajan työ vuodessa pudotetaan 3-4 kuukauden mittaiseksi! Loput luppoajastaan edustaja palaa omaan ammattiinsa, jolloin ammattitaito leipätyössä ei katoa!

Ennen vanhaan oli kansanedustajina mm. Veikko Vennamo ja Eino Poutiainen, jotka avustivat vain itseään ja jopa vielä ennen tietokoneaikaa, jolloin, tehokkuus oli sadan prosentinluokkaa! Mites se nyt menikään, eli ennen oli miehet rautaa ja laivat…ja nyt päinvastoin!

Yo. päätelmien mukaan nykyiset puolueet voisi häivyttää vähemmäksi ja ottaa eduskuntatöihin vain ihan oikeita ammattilaisia ja lukumäärä 100 kuulostaa paremmalta, jolloin .saataisiin ammattimaisia tuloksiakin aikaiseksi.

Osa ylijäämäedustajista voisi siirtyä vaikka kesäteatterin palvelukseen ja perusteluna on näytelmätyön hyvä kyky!

Hyviä kokemuksiakin on ollut aikoinaan, kun UKK hajotti hallituksen ja komensi ns. virkamieshallituksen töihin. Tämähän olisi Suomen kansan etu, jolloin poliittinen työ on justiin täystehokasta eli tuottavaa työtä, joka tuo kansantuloa maallemme!

Uusimmat

Fingerpori

comic