Mielipiteet

Kapitalismin eurooppalainen resetointi

”Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa”, kirjoitti Financial Times. Kapitalismin on nyt hengissä säilyäkseen huomioitava omistajia laajemman joukon tarpeet; kapitalismi on resetoitava. Ongelmien juurisyy on velkarahaan perustuva, jatkuvaan kasvuun pakottava ja eriarvoisuutta tuottava rahajärjestelmä. Yksi ehdotus tämän ongelmaan ratkaisuksi on Eurooppalainen rahoitusaloite, joka on jo esitelty parlamenteille ympäri Eurooppaa ja esiteltiin nyt 11.10. Kampin Eurooppasalissa myös Suomelle.

Ihmisen vapauden tarpeesta seurasi, ettei reaalisosialismin tavoin keskusjohtoisesti suunniteltu ja säädelty talous osoittautunut toimivaksi. Nyt on käynyt myös täysin selväksi, ettei kapitalismikaan tyydytä enemmistön tarpeita; kapitalismin vapaus on vain talousoligarkkien vapautta lisätä omia etujaan enemmistön, tulevien sukupolvien ja ympäristön kustannuksella.

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tavoitteena on yhteiskunnan tosiasiallisten tarpeiden täyttäminen kestävän kehityksen periaatteella. Sen esittämä tulevaisuuden vapaan yrittäjyyden kulttuuri saavuttaa tavoitteensa ilman valtiojohtoisuutta tai talousoligarkkien ylivaltaa.

Aloite ja sen edistäminen on laaja hanke, johon sisältyy Euroopan laajuisen allianssin luominen, huolellinen valmistelu ja miljoonan allekirjoituksen kerääminen EU:n eri jäsenmaista. Valmisteluvaiheen tavoitteena on myös löytää ihmisiä kampanjoimaan asian puolesta. Aloite osoitetaan Euroopan komissiolle, joka on velvoitettu ottamaan sen huomioon, jos aloite on ollut ”menestyksellinen”, mikä tarkoittaa vähintään miljoonan allekirjoituksen keräämistä vähintään neljänneksestä EU-maista.

Keskustelua rahajärjestelmän ongelmista on käyty myös Suomessa siitä lähtien, kun suomalainen rahareformiliike Talousdemokratia perustettiin vuonna 2009. Kesäkuussa 2016 asiasta keskusteltiin myös eduskunnassa järjestetyssä tapahtumassa otsikolla: ”Tarvitaanko rahapoliittisia uudistuksia?”

Uusimmat

Fingerpori

comic