Mielipiteet

Karhisen maataloustutkimus

Maa- ja metsätalousministeriö maksoi Osuuspankin ex-johtaja Reijo Karhiselle 18 000 euroa, jotta tämä etsisi keinoja lisätä maataloustuloa 500 miljoonalla. Tutkimus meni kuitenkin sivuraiteille, kun Karhinen ehdotti, että pienituloisimmilta 57%:lta viljelijöitä viedään tuet pois ja annetaan ne isotuloisimmille 43%:lle. Isotuloisiin kuuluvat mm. Wahlroosit ja Herlinit ja iso joukko yli-investoineita tiloja, jotka ovat aina rahavaikeuksissa, kun tulee katovuosi tai markkinahäiriöitä. Pienituloisempien ryhmää haluttaisiin rankaista siitä, että he ovat eläneet vaatimattomampaa elämää käyttäen vanhoja koneita ja rakennuksia koko optimaalisen käyttöajan.

Maatalousyrittäjien ylivelkaannuttaminen on EU-ajan sairas ilmiö, jota ovat vaatineet pankit ja keskittynyt kauppa. Jos viljelijöiltä loppuu koronmaksukyky, niin ainahan voi laittaa tilan vasaran alle ja voittoa syntyy siitäkin. Maatalouskauppa kiittää, kun investointituen sokeuttamat viljelijät ostavat ylihinnoiteltuja koneita, laitteita ja rakennustarvikkeita.

Kaiken pahin nylkijä on kuitenkin halpuuttamista hokeva vähittäiskauppa, joka tuontiuhittelullaan maksaa niin vähän teollisuudelle ja tuottajille, että nämä pysyvät varmasti velallisina koko viljelijän taipaleensa.

Toki kuluttajatkin ovat jotain hyötyneet maatalouden ahdingon tuomista hinnanpudotuksista, mutta jossain vaiheessa on edessä kallistuttaminen, kun kilpailua kotimaasta ei enää tule. Sokerin tuotanto on jo pudonnut kolmannekseen entisajoista ja sianlihan tuotanto putoaa useita prosentteja joka vuosi.

Ainut keino parantaa tilannetta on parantaa viljelijän asemaa neuvoteltaessa elintarvikeketjun tulonjaosta. Nyt kaikki markkinariskit, sääriskit, taloudelliset, poliittiset ja ympäristöön liittyvät riskit ovat yksin viljelijöiden harteilla. Kauppa voi keskittyä voittojensa maksimointiin ja mainostamaan itseään mukamas sosiaalisena halpuuttajana.

Matti Hirvonen

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic