Mielipiteet

Kartta voi valehdella enemmän kuin tuhat sanaa

Kanta-Hämeessä eniten rattijuoppoja, otsikoi lehti kiinnijääneet rattijuopot vuosina 2016-2018 (FL 8.9). Synkkiä mustia kuntia löytyi etenkin Hämeestä ja Lapista sekä ympäri Suomea etenkin pieninä maaseutukaupunkeina tai maalaiskuntinamme, seutukaupunkeinamme.

Ilmiö syntyy silloin, kun läpikulkuliikenteeltään pienet kunnat ovat vaikkapa poliisin ratsauspaikkoina ja jakajana karttaa tehdessä käytetään kunnan pientä väkilukua. Lapissa tällaisia ovat tärkeimmät turistikunnat ja vaikkapa Pelkosenniemi tai monet muut, pinta-alaltaan liki Kanta-Hämeen maakunnan kokoiset kuntamme, joiden väkiluku on olematon eikä edes kunnon kirkonkylää ole olemassakaan. Syntyy vaikutelma, jossa puoli Suomea, etenkin Lappi, on todella juoppojen maakunta. Oikein tehtynä ja tulkittuna suuret taajamat ovat luonnollisesti ongelmallisimpia päihteittemme käytössä ja pienet maalaispitäjät eivät näkyisi tilastoissa juuri lainkaan ilman läpikulkuliikennettä ja turistejaan. Sama pätee Forssaan ja Riihimäkeen, koko maakuntaamme.

Vääristelevä synkkä karttojen käyttö näkyy myös talousmaantieteen ja sosiaalimaantieteen esittelyssä Suomen kartalla kuntia siellä väritellen. Pinta-alat eivät käytä päihteitä tai käy vaaleissa. Synkät kartat kunnistamme ovat ikävää katseltavaa heidän tekemälleen imagotyölle. Poliittisen maantieteen kartoista tuttuja ovat keskustan vihreät Suomen kartat, vaikka puolueen kannatus on vain noin 17 % ja koko äänestysikäisestä väestöstämme vain joka kymmenes on keskustalainen. Se ei oikeuta koko maan vihreää väriä, vaan johtaa lukijan harhaan myös maamme rajojen ulkopuolella karttaa katsellen. Kieltä kun he eivät kuitenkaan ymmärrä. Ihmettelevät poliittista tylsää yhden puolueen järjestelmäämme vuosikymmenestä toiseen. Olen tätä ”tylsyyttä” joutunut usein maailmalla oikomaan poliittisesta maantieteestä luennoidessani.

Sama pätee talous- ja kulttuurimaantiedettä sekä yhteiskuntamme tilaa kuvaaviin kartoihimme. Olen vuosikymmenten varrella usein esittänyt tämän käytännön korjaamista ja myös koskien optimaalisia saavutettavuuslukujamme ja rajojen käyttöä haettaessa mahdollisimman luontoa ja energiaa säästäviä talousmaantieteen yksiköitämme juuri nyt, kun siihen ovat välineetkin ja alue sekä siellä veronsa maksava voi olla pelkkä koodimerkintä, siinä missä oma henkilötunnuksemmekin. Vanhoja kuntarajoja ja maakuntarajoja ei ole syytä enää käyttää, vaan seurata teknologian kehitystä ja muuttaa niitä tarvittaessa määräajoin valtavan sisäisen muuttoliikkeemme mukaan eläen.

Se ei aiheuta sellaisia tunnekuohuja ja tehtyjä riitoja, joita nimet ja alueidentiteettimme sekä nykyinen valemedia sosiaalisena medianamme kylvää ammatikseen ja pelkästään hujaustarkoituksessa. Yhdysvalloissa tästä on tullut monen ammatti ja tähän on saanut tutustua mm. siellä kahdeksan vuotta asunut Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski päivitellen sen röyhkeyttä tämän päivä lehdessä (HS 8.9. 2018). Meille tämä huijaus ja sen ammattilaiset ovat vasta saapumassa. Ihminen on hirveän kekseliäs hakiessaan vilpillisiä keinoja tienata rahaa ja käyttäen medioitamme.

Matti LuostarinenForssa

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic