Mielipiteet

Käsitellyn lihan syönti on terveysriski

Paljon on käyty keskustelua ravinnon terveysvaikutuksista, ja tapetille eniten on noussut käsitellyn lihan ja etenkin grillimakkaroiden aiheuttamat terveysriskit.

Pohjoismaiden ravintosuositukset julkaistiin jo aikaa sitten. Suosituksessa selvästi tuotiin esille se, että makkaran, lihan ja leikkeiden syönnillä on suuri osuus suoliston lisääntyviin sairauksiin. Etenkin niillä, joihin on lisätty säilöntäaineita tai muuta, jotka ei ole luonnonmukaista ihmiselle tarkoitettua ravintoa.

Saman kertoo myös maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimus, jossa yhdistetään lihan, makkaran ja leikkeiden syönnillä olevan yhteys myös kakkosluokan diabetekseen sekä verisuonitauti tapausten välillä.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mielestä tuoreet väestötutkimukset puhuvat omaa kieltään. Suurin riski on käsitellyssä lihassa, leikkeissä ja mitä suurimmassa määrin grillimakkaroissa.

Makkaroiden kuulumista ruokavalioon Fogelholm ei pidä lainkaan tarpeellisena. Hänen mukaansa makkaraa tulisi nauttia korkeintaan kerran pari kuukaudessa. Ja suositus siitä, että alle kouluikäisiltä makkara pitäisi poistaa ruokavaliosta kokonaan.

Ymmärrän myös jo miksi ei tiettyjä makkaratuotteita pitäisi lasten ruokavalio kuulua. Syy kun on siinä, mitä ne sisältävät. Ne sisältävät lisäaineita ja muuta ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi katsottuja teuraseläinten jätteitä, etenkin meidän kulttuurissamme.

Tutkimani makkara sisälsi seuraavia aineosia. Koneellisesti irrotettu siipikarjan liha, silavaa, teuraseläinten jänteet, hevosen vatsan alaosan rasvaa, kamaraa eli teuras eläinten nahkaa ja jauhettua luuta. Ja ne lisäaineet, E 450, E 621, E 315, E 250, kovaa rasvaa 19 % .

Tässä on suomalaisten grilliherkku tulevanakin kesänä, jota syödään silava suupielistä tiristen. Arvoitus tässä on se, miten ihmeessä näistä aineista saa maukasta makkaraa? Voi hyvin olettaa, että tähän harmaaseen mössöön keinoaineilla lisätään niin väri kuin makukin.

Kun neljäsosa maapallon pinta-alasta on joko laitumena tai rehupeltona, on järjetöntä kierrättää sitä eläinten kautta lihaksi. Se on myös ihmisen sopivamman eli kasvisravinnon maa alan tuhlausta.

Ajattelen myös niin, että mitä vähemmän eläinkunnan tuotteilla on kysyntää, sitä vähemmän eläimiä tarvitsee lisäännyttää eläintuotantoon ja näin entistä useampi yksilö säästyy kärsimyksiltä ja tappamiselta.

Uusimmat

Fingerpori

comic