Mielipiteet

Katse eteenpäin

Viime aikojen uutisoinnit ja yhteiskunnan toiminnat ovat olleet täynnä pandemiaa ja sen aiheuttamia toimia, jotka ovat työllistäneet äärimmilleen myös kuntien virkamiehet. Voimakas reagointi kaikilla tasoilla on ollut paikallaan, sillä onhan kyseessä vaara, joka uhkaa valtavaa määrää ihmisiä ja saattaa jopa muuttaa koko maailmanjärjestyksemme.

Suomen hallitukselle on annettava erityiskiitos määrätietoisesta toiminnasta epidemian aiheuttamien haittojen torjunnassa ja tilanteen hallinnasta, sekä toimiensa selkeästä ja asiallisesta tiedottamisesta. Ei voi kuin olla ylpeä siitä, miten fiksuista ja määrätietoisista, meidän kaikkien edun ja hyvinvoinnin puolesta pyyteettömästi ja asiapohjalta työskentelevistä henkilöistä valtiojohtomme tällä hetkellä muodostuu.

Kriisit kuitenkin tulevat ja menevät ja jossakin vaiheessa tilanne jälleen normalisoituu – mitä se sitten tarkoittaakin. Nyt olisikin viisasta siirtää katse eteenpäin, ja miettiä, mitä koronan jälkeinen tulevaisuus voisi tuoda tullessaan tänne Lounais-Hämeeseen.

On helppo kuvitella, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun kerrostaloissa eristyksissä asuvat ihmiset alkavat aika pian kokea seinien kaatuvan päälleen, ainakin, jos nykyinen poikkeustila kestää pitempään, ja kaivata erilaisia aktiviteettejä patoutuvien energioittensa kuluttamiseksi. Ne ihmiset, joille se on mahdollista, tottuvat myös entistä paremmin etätyöskentelyyn. Monille saattaakin tulla mieleen muuttaa vakinaisesti sopivan etäisyyden päähän maalle tai maaseudun pikkukaupunkeihin, väljempiin oloihin, missä toimintamahdollisuuksia ja elintilaa riittää myös vaikeina aikoina. Kotiseuduilleen palaamistahan monet ovat suunnitelleet jo ennen pandemiaakin.

Lounais-Hämeen kuntien kannattaisi nyt aloittaa massiivinen markkinointiprojekti, joka saisi maallemuuttoa suunnittelevat ihmiset vakavissaan kiinnostumaan tästä alueesta ja sen tarjoamista mielekkään elämän mahdollisuuksista.

Mahdollisuuksia kannattaisi myös tehdä; omakotitontteja tulisi kaavoittaa ja myydä mahdollisimman halvalla, uusista vauvoista kannattaisi palkita ja alueen kaikkinaista, vaativallekin ihmiselle kelpaavaa, elämänlaatua kohottavaa toimintaa tulisi elvyttää ja kehittää. Ympärivuotista kulttuuri- ja urheiluelämää, kesätapahtumia, kaikkea mahdollista harrastustoimintaa, kyläyhdistysten toimintaa, jne. kannattaisi nyt tukea paljon ja näyttävästi, jotta ne saisivat mahdollisimman paljon kansallista huomiota ja jotta paikkaseudulla varmaankin erityisesti kesällä vierailevat potentiaaliset muuttajat saisivat mahdollisimman paljon hyviä syitä muuttopäätökselleen juuri tänne.

Mistä rahat? Kaikki tiedämme Lounais-Hämeen kuntien surkean taloudellisen tilanteen, eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö se poikkeusolojen jälkeen olisi entistäkin tuntuvasti huonompi. Nyt olisi erinomainen ajankohta tehdä joka tapauksessa vääjäämättä edessä olevat kuntaliitokset, joissa Lounais-Hämeen kunnat muodostavat yhden keskikokoisen kaupungin, jonka selviämismahdollisuudet ovat varmasti aivan eri luokkaa kuin nykyisten, konkurssien partaalla kärvistelevien itsenäisten kuntien.

Jotta liitos olisi mielekäs ja mahdollinen, tulisi myös Forssan ja Tammelan siirtää mahdottoman kalliita ja huonosti ajoitettuja koulu- ja monikyläsuunnitelmiaan ja käyttää niistä säästyvät rahat kulissien sijaan asukkaidensa elämän sisällön rikastuttamisen ja alueen valtakunnalliseen tunnetuksi tekemiseen ja uusien asukkaiden houkuttelemiseen. Se sijoitus voisi aikanaan osoittautua hyvinkin kannattavaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic