Mielipiteet

Katse peiliin! Tammelan valtuusto voi vielä korjata virheen koulukeskusasiassa

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Uudelleen valintaa tavoittelevien valtuutettujen on viimeistään nyt aika katsoa peiliin. Taustapeilissäni näkyy kolme valtuuston päätöstä, joiden kohdalla olisin voinut toimia paremminkin. Nostan nyt tässä esiin yhden, merkitykseltään suurimman ja jo paljon keskustelua aiheuttaneen. Nyt on keskustelun aika.

Valtuuston päätös 17.12.2018 purkaa Tammelan Koulukeskus ja rakentaa uusi yhtenäiskoulu oli virhe. Päätöksen valmistelu ei kestä kriittistä tarkastelua. Sivistyslautakunta ja tekninen lautakunta sivuutettiin valmistelussa. Tilatussa tarveselvityksessä esitettiin ylimitoitettu peruskorjauksen kustannusarvio. Ennakkoarvioita talousvaikutuksista, ympäristövaikutuksista tai laajaa lapsivaikutusarviota ei tehty. Kaikki tämä tapahtui virkavastuulla toimivien johtavien virkamiesten ja hallituksen enemmistön päätöksillä.

Pidin valtuustossa puheen, johon olin valmiiksi kirjoittanut vastaehdotuksena asian palauttamisen uudelleen valmisteluun, koska epäilin peruskorjauskustannusta vahvasti ylimitoitetuksi. Jätin kuitenkin ehdotuksen tekemättä. Miksi? Koska uskoin kokouksessa esitettyä ja kunnanjohtajan myötäilemää väitettä 750 000 euron menetyksestä, jos päätöstä ei tehdä heti. En halunnut olla se valtuutettu, joka hukkasi tuon summan. Tuskin valtuusto olisi ehdotustani hyväksynyt, mutta virheeni jäi mieleen.

Päätöksen jälkeen tein ponsiesityksen, jossa toivoin alakouluosan mahdollisen käytön selvittämistä purkamisen sijaan. Ponsi hyväksyttiin yksimielisesti, mutta jatkosuunnittelussa ponsi on unohdettu.

Yritin korjata virheen helmikuussa 2020 aloitteella, jossa esitin päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä ja uutta valmistelua. Hylkäävän päätösehdotuksen perusteluissa kuvattiin laajasti sisäilmaongelmien aiheuttamia terveyshaittoja ja tilojen sopimattomuutta opetustiloina. Valtuusto hylkäsi aloitteeni 1.2.2021 äänin 20-5.

Uusien tietojen pohjalta valtuusto voi vielä korjata virheen, jonka uskon nyt kuntotutkimuksen tulosten julkistuksen jälkeen olevan monen valtuutetun mielestä todellinen. Vai jääkö hallitus vain odottamaan äänestäjien kannanottoa, kuten kokenut kunnallisneuvos Harri Kaunisto kirjoitti (FL 25.5.)? Reilua olisi myös kertoa kantansa äänestäjille.

Legendaarinen telakkajohtaja Martin Saarikangas kertoi päätöksenteosta Ylen Itse asiassa kuultuna (8.1.2021): ”Kun tehdään päätöksiä, ei ne kaikki ole hyviä. Vähintään puolet on hyviä, toinen puoli vähemmän hyviä, niistä ehkä puolet on vähemmän huonoja – näin päästään lopuksi siihen, että on joitakin päätöksiä, jotka ovat huonoja. Niiden kohdalla täytyy ensin tunnistaa huono päätös, sen jälkeen tunnustaa, että päätös oli huono ja sitten tehdä uusi päätös. Monta kertaa on vaikeaa johtajalle ja päätöksentekijälle perua tehtyä päätöstä…”

Kuntalaisilta kerättyjen verovarojen vastuullinen käyttö edellyttää koulukeskuspäätöksen täytäntöönpanon välitöntä keskeytystä. Vaikka Tammelan talous kestäisikin hankkeen, ei se riitä perusteeksi terveen rakennuksen purkuun. Kunnanhallituksella on ratkaisun avaimet.

Uusimmat

Fingerpori

comic