Mielipiteet

Katse perusterveydenhuoltoon – lähipalvelu ennen erikoissairaanhoitoa

Perusterveydenhuolto on asiakkaalle lähipalvelua. Kuva: Juhani Salo
Perusterveydenhuolto on asiakkaalle lähipalvelua. Kuva: Juhani Salo

Puheet ovat päivän lehdissä painottuneet aina erikoissairaanhoitoon. Olen erittäin tärkeä, että erikoissairaanhoito on laadukasta ja oikea-aikaista. Tärkeämpää ja kustannustehokkaampaa on turvata perusterveydenhuolto, joka on lähipalvelua ja ensiaskel erikoissairaanhoitoon sitä tarvitsevalle. Sujuvat ja oikea-aikaiset palveluketjut on taattava potilasturvallisesti ja yksilöllisesti.

Alueellamme on useiden lääkäreiden jatkuva vaje perusterveydenhuollossa sekä hammaslääkäreissä. Näin ei saa jatkua. Muutosta on tilanteen edessä alettu muuttamaan sairaanhoitajavetoiseksi vastaanotoksi. Tämä helpottaa lääkäreille tulevaa painetta. Tämä ei ole riittävä muutos, lääkäreitä tarvitaan.

On jouduttu karsimaan palveluista ja priorisoimaan toimintaa. Esimerkiksi ajokorttitodistuksia ei julkiselta nyt pystytä hoitamaan. On pulaa myös MIPA-hoitajista, jotka ovat perusterveydenhuollossa toimivia mielenterveys- ja päihdeasiakkaille matalalla kynnyksellä olevia sairaanhoitajia. On satsattava mielenterveyspalveluihin, tämä on yksi tärkeä painopiste mikä on saatatettava kuntoon.

Covid-19 aikainen arjen haaste näkyy jo vastaanottoaikojen kuormittumisena ja resurssipulana. Varhainen ja oikea-aikainen apu on tässäkin ykkösjuttu, nyt se on haaste. Ennaltaehkäisy on edullisin vaihtoehto toteuttaa ja perusterveydenhuollon ollessa oikea-aikaista.

Oikein kohdennetulla hoidolla voidaan välttää kalliit erikoissairaanhoidon kulut sekä ensisijaisesti turvata terveempi ja parempi elämä kuntalaisille. Käytössä olevat resurssit ovat kohdennettava oikein ja hoitoalalla työskenteleviä on tärkeä kuunnella suunnitelmia sekä päätöksiä tehdessä, silloin tieto ja kokemus on faktaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic