Mielipiteet

Katsomotuolissa oltava selkänoja

Forssan Lehti kertoi torstain numerossaan (FL 17.5.), kuinka tärkeä on pitkässä istumisessa kunnollinen selkänoja. Väittämän höysteenä oli selkeä kuva kesäteatterin katsomosta. Koska minä ja puolisoni olemme vuosien saatossa kuluttaneet monien katsomoiden ja kesäteattereiden istuimia, katson, että minullakin olisi pieni oikeus kertoa mielipiteeni istumisesta.

Jos tapahtumien järjestäjät haluavat saada katsomoihin myös ikäihmisiä, niin tuoleissa pitää välttämättä olla selkänojat ja istuimissa pehmuste ja kangasverhoilu. Forssassa Teatteritalon, Työväentalon ja Seurakuntatalon katsomoissa on selkänojalla varustetut kangasverhoillut istuimet, jotka ovat sopivan korkeat vanhemmillekin katsojille. Kaikissa edellä mainituissa paikoissa käy ohjelmasta riippuen myös ikäihmisiä.

Täysin erilaisen ryhmän muodostavat tammelalaiset Rauhaniemen kesäteatterin ja Saaren kansanpuiston katsomot. Kummassakaan ei ole tietoakaan selkänojista ja istuimien korkeus vaihtelee matalasta 20-senttisestä vähän korkeampaan. Varsinkin ikäihmisen on mahdoton saada lähes parituntisen esityksen ajaksi jaloilleen kelvollinen asento. Kansanpuiston katsomo taitaa olla jo kuolemaa tekevä ja sama on pian edessä Rauhaniemessä, jos katsojan viihtymiseksi ei tehdä mitään. Akustiikka näissä katsomoissa, varsinkin tuulisella säällä on mitä on ja sateen uhka leijuu aina katsomoiden yllä.

Sama uhka ei ole talvikaudella tapahtumia järjestävässä Suomen kauneimmaksi äänestetyssä Työväentalon juhlasalissa. Salissa on omasta ja monen puhuttamani nimekkäänkin ihmisen mielestä erinomainen akustiikka, varmaan puolipyöreän kattomuodon ansiosta. Myös näyttämö on sopivasti korotettu, joten kaikilla katsojilla on sinne hyvä näkyvyys.

Erityisen juhlavia hetkiä olemme puolisoni ja koko juhlayleisön kanssa saaneet kokea Kehrien, mieskuoron ja naiskuoron konserteissa. Heille on lattiapinnoille laitettu korokkeet katsomon eteen. Erittäin juhlavaksi olen kokenut varsinkin mieskuoron tulon saliin. Miehen marssivat saliin ryhdikkäinä, rusetit kaulassa parhaisiin juhlapukuihinsa pukeutuneina. Asettuvat riviin salin molemmille puolille, josta hetken kuluttua siirtyvät esiintymispaikoilleen Asiantuntemuksella ja hyvällä maulla valittu ohjelma ja kuoron johtaja tekevät tilaisuudesta ikimuistoisen juhlan.

Jää nähtäväksi kuinka kauan talon kunnosta huolta kantavat voivat selvitä vähällä rahalla ja talkoilla. Puolueensa kellokkaiksi pyrkivät ovat kovalla äänellään onnistuneet vaikuttamaan, että talon avustukset ja tuotot ovat menneisiin vuosiin verraten kokonaan loppuneet.

Erkki Kaakinen


Uusimmat

Fingerpori

comic