Mielipiteet

Kaukolämmön hinnankorotus tulee nyt perusmaksun hinnantarkistuksen kautta – Siihen ei energiankulutusta pienentämällä voi juuri vaikuttaa

Tiedote kertoo perusmaksun hinnantarkistuksesta.
Tiedote kertoo perusmaksun hinnantarkistuksesta.

Niin se aika kuluu, vuosi sitten Nevel ilmoitti, että ei ole korotuspaineita kaukolämmön hinnassa. Nyt tuli hinnankorotusilmoitus, joka on kyllä mielestäni niin ”hienosti” tehty, että ilman ajattelua tyytyy vain tuohon korotus on ”keskimäärin alle 4%” – tietoon.

Lienee Nevelin markkinointiosasto ollut asialla?

Tässähän on kyse perusmaksun hinnantarkistuksesta, johon ei energiankulutusta pienentämällä voi vaikuttaa ja korotuksen suuruus ilmaistaan prosentteina koko kaukolämpölaskusta.

Ja jos enempi kiinnostaa, paljonko se on ihan rahassa, niin voitte tarkastaa tiedon nettisivulta, kerrotaan tiedotteessa.

Olisihan se ollut ihan kiva laittaa selkosuomeksikin.

Mutta tuosta kustannuskertoimen muutoksesta voi laskea, että perusmaksu nousee 20%. Tiedotteessa ei lue sitäkään, mikä on vanha kustannuskerroin. Aika paljon Nevel on jättänyt asiakkaan tehtäväksi, kun siellä on kaava, jolla voi itse laskea korotuksen suuruuden:

Laskutusvesivirtaama V 0,8 – 2,0 m3/h: (47,09 + 682,84 * V) * K (kustannuskerroin 3,78 alkaen 1.1.2022, nyt 3.15).

No, laskin oman kiinteistöni kaukolämmön hinnankorotuksen ja pääsin tulokseen 406 euroa/vuosi joka on yli 5% korotus kaukolämmön laskuun.

Veli-Matti Nokelainen

Fingerpori

comic