Mielipiteet

Kaukolämmön hinnannousu hirvittää – Puuhake käy kalliiksi ja ostajayhtiöllä on tuotto-odotuksensa

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaukolämpöverkon kauppahinta oli korkea. En osaa sitä arvioida, eikä minun kuulukaan osata, mutta kun keskimääräisesti fiksummat henkilöt ovat antaneet lehteen näin kirjoittaa, niin miksi en uskoisi.

Tärkeämpi kysymys onkin, miksi ranskalainen yhtiö ostaa yli 3000 km:n päästä peräpohjolasta pienen kaukolämpöverkon.

Syitä voi olla monia, mutta tärkein varmasti on tuotto-odotukset, niin kuin kaikilla osakeyhtiöillä on tarkoitus tuottaa osakkailleen voittoa, ei siinä mitään. Näin pitää ollakin.

Kulutusmaksu tulee nousemaan paljon. Eikä yhtiö nosta sitä ilkeyttään, vaan pakon edessä tuottaakseen tappion sijasta voittoa.

Fossiilisten polttoaineiden, lähinnä turve ja kivihiili, käyttö kielletään ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi lähivuosina. Kivihiilen energiakäyttö kielletään v. 2029 ja turpeen käytöstä energialähteenä on suositus sen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Turpeen ja kivihiilen käytön vähentäminen lisää muiden polttoaineiden, esim. puuhakkeen, käyttöä useiden puuta käyttävien miljardiluokan tehtaiden vuositarpeen verran. Puuhakkeen hinta saattaa nousta huomattavasti pitkine kuljetusmatkoineen. Toki myös sähkön hinta voi nousta, mutta hinnasta voi n. 1/3 -osan kilpailuttaa ja esim. maalämmön tuotannossa hyötysuhde on 3-4. Eli käytännössä maalämmön tuottamiseen käytettävän sähkön hinnan voi silloin jakaa 3-4.

Suuret energiayhtiöt esittivät huolensa Suomen nopeasta aikataulusta turpeen ja kivihiilen korvaamisesta puuhakkeella (Forssan Lehti 25.1.2021). Nopea aikataulu johtaa jopa hakkeen tuontiin ja sen hinnan nousuun kuljetusmatkoineen ja saatavuus-ongelmineen.

En ole missään tapauksessa kaukolämpöä vastaan. Se on oikein hyvä ja huoleton vaihtoehto. Vain sen hinta huolestuttaa. Ehkä tulevaisuudessa kaukolämpökin tuotetaan maalämmöllä.

Uusimmat

Fingerpori

comic