Mielipiteet

Kauppakatu, unohdettu bulevardi

Kauppakadun kunto herättää mielipiteitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kauppakadun kunto herättää mielipiteitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Taas ollaan suunnittelemassa Kauppakadun kunnostusta. Aikansa kutakin. Toivottavasti tämä kaupungin unohdettu helmi saadaan lopultakin ansaitsemaansa kuntoon.

Kirjoitin viisi vuotta sitten korkealla olevista kaivonkorokkeista. Seuraavana vuonna niitä korjattiin. Hyvä niin. Siihen muu kunnostus sitten jäikin.

Kauppakadulla on laskujeni mukaan 36 kaivon kantta. Osa lienee jo tarpeettomia. Viemäri-vesijohto-viestintä-kaasulinja-sähkö-sadevesikaivoja.

Ainakin sadevesiviemärien laskusuunta on Loimijokeen.

Kadun ja varsinkin rakennusten saneerauksissa löytyy sarkaa, mutta koko katumiljöö ansaitsee arvonsa.

Entisaikaan kauppojen ovet avautuivat vaarallisesti suoraan kadulle. Onneksi siitä on päästy.

Nyt väitellään siitä, että voidaanko makasiini purkaa? Turhaa vouhotusta. Kaksi purkukohdetta löytyy Kauppakadulta. Sepänkadun kulmatalo ja Grilli Aikapojan viereinen talo. Ne pilaavat koko kadun näkymän ja tuskinpa ne ovat suojeltuja.

”Haaveissa uusi koti” luki n. viisi vuotta sitten ironisesti romahtamaisillaan olevan Sepänkadun kulmatalontalon kulmapylväässä. Tuon kyltin oli OP Lounaismaa siihen asentanut.

Monet jalkakäytävät ovat kapeampia kuin Rauman vanhassa kaupungissa, mutta siellä rakennuksista on pidetty huolta.

Nelisen vuotta sitten Suomen kauneimmaksi kaduksi valittiin Iltalehden äänestyksessä Jyväskylän Kauppakatu. Tuon kaltaista nykykunniaa ei voida saada, mutta historiallisesti Forssan Kauppakatu voisi sen ansaita. Hopealle tuli Rauman Eteläpitkäkatu.

Joukkoon voisi hyvin mahtua kulttuurikatumme, jos toimeen tartutaan.

Tietysti kokonaisvaltaisessa katusaneerauksessa on omat kommervenkkinsä, mutta toivottavasti viimeistään viiden vuoden kuluttua saamme ihailla muistojen katuamme uusin silmin.

Sitä odotellen

Fingerpori

comic