Mielipiteet

Kaupunki saa säästettyä lähikoulut ja tehtyä mittavat säästöt, jos vain haluaa!

Axel Wahrenin päiväkoti toimii Kehräämöllä. Kuva: Tapio Tuomela
Axel Wahrenin päiväkoti toimii Kehräämöllä. Kuva: Tapio Tuomela

Hoi sivistys- ja tulevaisuuslautakuntalaiset!

Nyt on aika alkaa ajatella kaupunkia ja lapsia. Mitä enemmän pohtii, sitä enemmän valkenee, että jonkun henkilökohtaisia intressejä Axel Wahrenin käytöllä vain ajetaan. Ei voi olla mitään muuta syytä siihen, että kynsin hampain pidetään kiinni ulkopuolisella vuokralla olevasta toimimattomasta kokonaisuudesta kiinni.

Enkä nyt puhu Axel Wahrenin henkilökunnasta, he tekevät parhaansa ja ovat asiansa osaavia. Lapset saavat kyllä kaiken tarvitsemansa ja kaikki ilmaisen kulttuurikasvatuksenkin, tästä hyvänä esimerkkinä ihanat eskariryhmät, jotka käyvät esiintymässä joululauluineen torilla ja muualla kun mahdollista.

Faktat: Axel Wahren on ulkopuoliselta vuokralla. Axel Wahreeniin maksetaan erikseen ainakin ruoka, siivous, sähköt, ulkotilojen kunnossapito ja monen eskarilaisen kuljetus. Näitä julkisia summia en ole pyynnöstäni huolimatta saanut, joten niitä en nyt tässä voi esittää.

Kaiken tämän kaupunki säästäisi siirtämällä esikoululaiset lähikouluihinsa. Kaikki edellä mainittu toteutuu jo kouluissa, niitä ei tarvitsisi eri paikkaan viedä ja lisätä. Lisäksi säästyisi koulujen lakkauttamisesta aiheutuvat kuljetuskulut sekä kasvavat kotisairaanhoitokulut lakkautettavien koulupiirien alueilta.

Axel Wahrenin toiminnan lakkauttamisen vaikutuksia:

Axel Wahrenin lapset (ja aikuiset) pääsisivät hankalista, toimimattomista tiloista pois. On puhuttu paljon vain eskarilaisista, mutta siellä rappusissa on myös pienimpiä lapsia hoidossa, jotka joutuvat varomaan rappuja ja kävelemään parisataa metriä päästäkseen turvalliselle aidatulle pihalle. Olisi ihanaa, jos kaikki lapset pääsivät tiloihin, josta voisi turvallisesti astua ovesta ulos leikkimään. Eskarilaisten lelut löytyisivät omalta, turvalliselta pihalta eikä niitä tarvitsisi hakea parkkipaikalla olevasta kopista. Vessat, varavaatteet ja ensiapuvälineet olisivat heti oven takana, ei parin sadan metrin päässä.

Esikoululaiset ja koululaiset pääsisivät lyhyillä matkoilla säilyviin lähikouluihinsa esikoulusta lähtien. Kouluista löytyisi monipuolisesti niin tiloja kuin tarvikkeitakin, esimerkiksi soittimia kokeiltavaksi. Koulukyytejä tarvittaisiin kaikkiin muihin ehdotuksiin nähden todella paljon vähemmän. Lisäksi liikuntatilat säilyisivät ennallaan niitä tarvitseville.

Joustavaa esi- ja alkuopetusta on toteutettu useissa kunnissa ja se on kasvava suuntaus tuoden toimivan ja ehyen kasvupolun lapselle. Joustoa tulisi uudistuksen myötä myös varmasti ensimmäisten luokkien aamu- ja iltapäivätoimintaan. Lähikoulujen oppilaat saisivat pitää koulunsa ja luokkatoverinsa. Forssan lähikoulujen alueet pysyisivät houkuttelevina lapsiperheille.

Forssa on monessa asiassa etulinjassa ja panostaa lapsiin esimerkiksi 5-vuotiaiden ilmaisella varhaiskasvatuksella, eskarienkulla ja koululaisten padeilla. Jospa oltaisiin etulinjassa myös tässä esi- ja alkuopetuksen yhdistämisessä.

Lähikoulut voitaisiin säästää, Monikylä täyttyisi ja kaupunki saisi mittavat säästöt ja pysyisi lapsiystävällisenä, myös meidän kaupunkilaisten mielissä.

Lähetin tämän mielipidekirjoituksen myös suoraan sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan jäsenille, koska epäilen, että he ovat kyllästyneet lukemaan mielipiteitäni lehdestä, jos ovat koskaan lukeneetkaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic