Mielipiteet

Keltainen vaara

Tulevaisuuden liikenneyhteydet askarruttavat Forssan seudulla. Kuva: Seppo Pessinen

Pandakarhut tuotiin Suomeen Kiinan valtion 100-vuotis”lahjana”. Lahja yleensä annetaan, tässä tapauksessa se on vuokrattu ja vuokraa myös peritään. Summaa ei kerrota eikä Ähtärin eläinpuiston talousvaikeuksista puhuta.

Tallinnan tunnelihanketta pidettiin vielä pari vuotta sitten lähinnä vitsinä. Nyt se on toteutumassa lähivuosina ilmeisesti kiinalaisen rahoituksen turvin. Tunnelin jatkeeksi suunnitellaan Jäämeren rataa.

Kiinalaisia kiinnostavat Arktisen alueen luonnonvarat ja Lappi turistikohteena. Savon kuusikoitten hakkaaminen kiinalaisten vessapaperiksi vaatii myös hyvät liikenneyhteydet.

Kiinalaista rahaa tuskin heruu Forssan seudun liikenneyhteyksien parantamiseen. Valtioltakin näyttää rahat olevan lopussa, koska pienempiäkään tienkorjauksia ei pystyä tekemään.

Maakuntakaavassa on maininta ratayhteyden tarpeellisuudesta Forssan suuntaan. Aikataulusta ei ole tietoa. Suunnittelemaan pitäisi ryhtyä heti, jotta hanke ehtii toteutua 2040-luvulla, jolloin tämän hetken tiedon mukaan autoiluun on tulossa rajoituksia. Onko Forssan seutu silloin paitsiossa 100 km:n päässä pääkaupunkiseudusta ratayhteyden puuttuessa?

Suomalaista sinisilmäisyyttä on elintärkeitten energia- ja liikenneverkkojen myyminen ulkomaalaisille suursijoittajille. Hintana ovat korkeat käyttömaksut ja tavallisen kansan köyhtyminen entisestään.

Tammelan miäs

Uusimmat

Fingerpori

comic