Mielipiteet

Kesä -18 on hieno teatterielämys

Forssan yhteislyseon ja Forssan teatterin Kesä -18 (ohjaus ja käsikirjoitus Tommi Liski) on upea esitys. Näytelmä perustuu forssalaisen Ida Maria Saarisen omakohtaiseen muistelmaromaaniin Olipa kesä kerran.

Esitys ansaitsee paikkansa 1918 muistovuoden tapahtumien joukossa. Valtakunnassa on ollut satoja seminaareja ja hienoja teatteriesityksiä mutta vähän sellaisia tapahtumia ja esityksiä, joissa nuoret ovat olleet tekijöinä. Mieleen tulee Tampereen Teatterin ja Tampereen yhteiskoulun yhteisproduktio Kahdeksantoista. Forssan Teatterin Kesä -18 saisikin päästä isomman yleisön nähtäväksi kuin vain oman teatterimme.

Tommi Liskin käsikirjoitus on erinomainen. Se koostuu vauhdikkaista kohtauksista, jotka sijoittuvat menneeseen ja nykyaikaan. Musiikki- ja videotehosteet kuljettavat katsojaa isänmaallisesta paatoksesta jytämusiikin pyörteisiin. Näytelmässä tuodaan koskettavasti nähtäväksi nuorten kohtalot sata vuotta sitten, heidän joutumisensa sotaan sattuman kauppaa. Sodan kauhujen keskeltä nousee kuitenkin se suuri elämänilo, joka nuorissa ihmisissä on. Siksi lopussa oleva Forssan seudun teloitettujen nuorten kuvakavalkadi saa katsojan suuttumaan: viattomat ihmiset maksoivat kärsimyksellään vallanpitäjien vastuuttomuuden.

Sekin kosketti, että meidän on aivan turha ajatella vääryyksien olevan ohi. Myös nuoret katsojat osaavat yhdistää 1918 tapahtumat nykyisiin maailmanlaajuisiin sotiin ja ihmisten epäoikeudenmukaisiin kohtaloihin.

Nuoret näyttelijät selvisivät hienosti tehtävästään. Intiimi näyttämötila toimii hyvin, sillä se tiivistää joukkokohtaukset. Lyseon opiskelijoissa saattoi havaita lahjakkuutta, jota kannattaa kehittää edelleen. En tiedä, kuinka moni on näytellyt aikaisemmin. Toivottavasti kärpänen nyt puri, sillä ilmaisuvoimaa joukossa on – ja herkkyyttä. Parasta oli, kun huomasi, että kaikki näyttelijät nauttivat estradilla olostaan.

Esitänkin vakavan kysymyksen: Onko teatterin ja Yhteislyseon yhteistyötä ajateltu jatkaa? Se olisi toivottavaa. Forssaan voitaisiin saada nuorisoteatteri!

Menestystä näytelmälle – loppuunmyyty joka tapauksessa!

Anneli Niinimäki

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti